Nyheter

Mångmiljonvärden kan finnas ombord på Svärdet

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Sjönk för 335 år sedan – föremål från vraket kan bärgas i vår

Fyndet av regalskeppet Svärdet är en världssensation.

Redan i vår hoppas man kunna bärga föremål från fartyget.

Bara kanonerna är värda mångmiljonbelopp.

Bilden visar hur mycket av skeppet som hittats. Den yttre konturen visar fartygets ursprungliga storlek.

Det är 335 år sedan Svärdet sjönk. Skeppet sänktes utanför Öland i ett stort slag mot Holland och Danmark. Det gick till botten med över 600 man, däribland befälhavaren Claes Uggla. Sedan dess har det legat orört på Östersjöns botten.

— Förhållandena där det ligger är idealiska för vrak. Tiden stannar på de fartyg som sjunker ner 30-40 meter i Östersjön, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi.

”Så ut som tändstickshög”

Egentligen hittades vraket redan för sju år sedan, men bara på en suddig bild från en sonar.

— Det såg ut som en tändstickshög och det var först i somras som vi dök på det och insåg var det var, säger Carl Douglas på Deep Sea Productions, företaget som hittade Svärdet.

Regalskeppet Kronan, som sjönk samma dag som Svärdet, hade guld- och silverskatter ombord värda många miljoner. Bara de 86 kanonerna på Svärdet värderas till mellan en halv och en miljon kronor styck. Och enligt legenden hade Claes Uggla med sig sin personliga förmögenhet ombord.

Risk för plundring

Bland annat på grund av risken för plundring vill man inte avslöja vrakets position. Än har man bara varit nere och filmat vrakplatsen. Men redan i vår kan det bli aktuellt att bärga föremål platsen. Hela vraket går inte att ta upp — det är sönderbrutet och aktern exploderade när det sjönk.

— Det finns alltid en risk att någon dyker på värdefulla vrak, därför är det bra om man kan säkra en del av de saker som vi hittar vid vrakplatsen, säger Malcolm Dixelius, som företräder vrakletningsföretaget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: