Förtroendevald SD:are länkar till nazistisk sajt

avPontus Ahlkvist

Christer Schoultz, som sitter i SD Örebros distriktsstyrelse, länkar på sitt Twitterkonto till den öppet nazistiska sajten Nordfront.

Sidan drivs av Svenska motståndsrörelsen, en militant nazistisk kampcell.

Schoultz skriver också att han har börjat presentera sig som rasist eftersom det "automatiskt betyder (...) Sverigevän".

– Jag länkar även till Aftonbladet och det är ju åt andra hållet. Det är inte så mycket att säga om det, säger han.

Länkar till nazistisk sajt

I dag uppmärksammade sajten "Inte rasist, men" att Schoultz på sitt Twitterkonto länkar till nazistiskt material – bland annat sidan Nordfront.se.

Sajten drivs av nazistiska Svenska motståndsrörelsen, som Säpo beskriver som ett hot mot Sveriges inre säkerhet.

När Aftonbladet ringer upp Christer Schoultz säger han att han inte tycker att det är konstigare än att länka till nyhetsmedier.

”Inte så mycket att säga om det”

– Jag länkar även till Aftonbladet och det är ju åt andra hållet. Alla har ju sitt att säga, en del är bra och då spelar det ingen roll om det är extremvänstern eller extremhögern, säger han.

Hur ställer du dig till Svenska motståndsrörelsen, som driver sidan?

– Jag tycker väl att det är bra att de får yttra sig, det är ungefär så långt jag ställer mig bakom det. Annars hade jag varit nazist, och det är jag ju inte.

Ser du några problem med att som förtroendevald sverigedemokrat länka till sajter som drivs av nazistiska kamporganisationer?

– Ungefär lika mycket som jag ser att det är ett problem att länka till extremvänstersidor som Expo, till exempel. Det får man tolka som man vill.

Du skriver att du har börjat kalla dig rasist. Vad menar du med det?

– Ordet rasist har ju tappat sin betydelse, tyvärr. De riktiga rasisterna gömmer sig bakom bilden av att alla i Sverige är rasister. Man är ju rasist om man kritiserar islam, till exempel. Jag har aldrig förstått vad religion har med ras att göra, du kan ju vara muslim om du är vit.

Hur definierar du själv rasism?

– Att man är emot vissa hudfärger, att man har en etnisk syn på saken. Det är det som är rasism, att man ser ner på folk på grund av ett visst ursprung eller hudfärg.

”Kanske ska ta Darwin på orden”

Man behöver inte bläddra särskilt långt ner på Schoultz Twittersida för att hitta exempel på det sistnämnda.

26 juli publicerades följande inlägg:

"Om det är nedvärderande/rasistiskt att säga sanningen om ett folkslag, KANSKE man ska börja ta Charles Darwin på orden?"

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen för en kommentar.

Fotnot: Christer Schoultz sitter i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna i Örebro län. Han är dock inte sekreterare, vilket uppgavs i en tidigare version av texten. Vi beklagar misstaget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism

Rasism