VG: Stoltenberg borde avgå

Foto: Norges statsminister Jens Stoltenberg höll presskonferens på måndagen efter att 22 julikommissionens rapport presenterats. ”Jag grämer mig djupt,” sa han till norska folket.
NYHETER

Han hyllades som landsfader efter terrordåden i fjol – nu krävs statsminister Jens Stoltenbergs avgång.

Utspelet av Verdens Gangs ledarredaktion kommer efter att norska myndigheter fick hård kritik av 22 julikommissionen i går.

Norska riksdagen, Stortinget, har blivit hastigt inkallat till ett extramöte med anledning av 22 julirapporten, uppger stortingsordföranden Dag Terje Andersen för nyhetsbyrån NTB.

Passiva poliser, dåligt kommunikationssystem, räddningsstyrkor som hindrade varandra att ta sig fram till ön och olästa tips.

En förödande dom

Rapporten om terrordåden i Oslo och på Utöya pekar på punkt efter punkt ut misstag som begåtts av norska myndigheter före och under den 22 juli förra året.

– De samhällsfunktioner som skulle skydda land och folk fungerade inte. En mer förödande dom kunde våra myndigheter inte ha fått. De svek. De svek oss, skriver norska tidningen VG på ledarplats i dag.

Statsminister Jens Stoltenberg hyllades av många för sitt sätt att agera efter terrordåden i Norge förra sommaren.

Nu blåser andra vindar – och VG tycker att han borde avgå.

"Bör ha anständighet att avgå"

I en ledare menar tidningen att de norska myndigheterna inte varit i stånd att skydda befolkningen på grund av inkompetens, brist på uppföljning av fattade beslut och avvikelser från konkreta beredskapsplaner. Samtidigt som det också finns stora problem hos polisen.

– Summan av detta skriker oduglighet. Det skulle vara fullständigt oacceptabelt om detta inte får direkta konsekvenser för myndighetspersoner med formellt ansvar. I går kunde vi se en allt mer pressad statsminister Jens Stoltenberg vrida sig i uppenbart obehag när frågorna om ansvar och förtroende blev för närgångna. Han har själv sagt att han erkänner ansvar för konsekvenserna av den 22 juli. Stoltenberg har majoritet i Stortinget, och därmed makt att sitta kvar. Men han bör ha anständigheten att avgå.

Många kritiska i dag

Många norska tidningars ledarsidor är i dag kritiska till Jens Stoltenberg, men ingen går så långt som VG och kräver hans avgång.

Hanne Skartveit, tidningens politiska redaktör, står fast vid att Stoltenberg måste ta sitt ansvar.

– Det här är mycket allvarligt för statsministern. Han säger att han vill ta sitt ansvar och ta ansvar för framtiden, men det han egentligen säger är att han inte vill ta ansvar för det som varit, säger hon.

Hanne Skartveit tror dock inte att den norske statsministern kommer att lämna sin post.

– Han kommer inte att göra det, men det hade varit det moraliskt rätta.

Åsikterna bland tidningens läsare är delade i frågan.

– Det återstår att de hur väljarna ser det. Men hans förtroende hänger på att han och regeringen vidtar åtgärder, säger Hanne Skartveit.