Livets ord anfaller KD

Ulf Ekmans son försöker störta Göran Hägglund

De hårda striderna inom Kristdemokraterna har tagit en ny vändning.

Nu anklagas Livets ord för att försöka ta över partiet.

Det var den omdiskuterade kyrkans vd Jonathan Ekman som startade bloggen ”Avgå Hägglund”.

Om knappt tre veckor avgörs vem som ska leda KD, och striden mellan Mats Odells och Göran Hägglunds anhängare blir allt bittrare. Ett huvudskäl är oron för att den kristna högern försöker flytta fram sina positioner.

– Vi uppfattar det som ett externt anfall på partiet och det är Livets ord som håller i trådarna, säger en KD-politiker.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Jonathan Ekman, vd i Livets ord och son till grundaren Ulf Ekman, i höstas startade bloggen ”Avgå Hägglund”. Han vill inte svara på frågor men erkänner i ett mejl att han registrerat adressen ”avgahagglund.nu”.

”Tycker han ska avgå”

Han förnekar att bloggen var en del i en större kampanj.

”Under lång tid har jag tyckt att Göran Hägglund ska avgå. Att det under 2011 seglat upp en intern maktstrid i KD är inget jag påverkats av, och jag har definitivt inte deltagit i några konspirationer eller samarbeten för att få Hägglund avsatt”, skriver Jonathan Ekman.

Redan i valet 2010 försökte den kristna högern flytta fram sina positioner. Då kryssade sig två av deras företrädare, Annelie Enochson och Roland Utbult, förbi partiets toppnamn in i riksdagen.

I efterhand har duon anklagats för att ha sponsrats av Livets ord. Deras kampanjtidning ”Kryssa Utbult och Enochson” producerades av bolaget Intelligent Design Media. Det är ett dotterbolag till den kristna tidningen ”Världen i dag” där Livets Ords Ulf Ekman är ordförande. Fram tills årsskiftet var han även ansvarig utgivare. Livets ord är även näst störste ägare tidningen.

Regler ses över

Roland Utbult, den första riksdagsledamot i KD som krävde Hägglunds avgång, håller inte med om att han har sponsrats av ”Världen i dag” – och i förlängningen Livets ord.

– Det är Id Medias affärskoncept att göra olika temanummer och jag anlitade dem, säger han.

Skadar det din trovärdighet att kopplas samman med Livets ord?

– Jag har inga problem med hur de fungerar i dag. Jag är inte medlem och har aldrig varit på någon gudstjänst, säger Roland Utbult.

KD:s partistyrelse har nu tillsatt en grupp som ser över reglerna för personval och finansieringen av kandidaterna. Ordförande är Andreas Sturesson, kommunalråd i Jönköping:

– Man ska inte ta emot direkt eller indirekt stöd som innebär att kandidatens eller partiets trovärdighet kan skadas, säger han.

En delrapport om finansieringen av personvalen ska vara klar i mitten av februari. 

Annelie Enochson har inte gått att nå för en kommentar.

Så finansierades tidningen 'Kryssa Utbult & Enochson'

Ulf Ekman.
Ulf Ekman.

Tidningen producerades av Intelligent Design/ID Media, som är ett helägt dotterbolag till tidningen ”Världen i dag”, där Ulf Ekman är ordförande och ansvarig utgivare. Kampanjtidningen finansierades delvis med annonser. ID Media lyckades sälja tre sidor i tidningen, en helsida kostade 27 800 kronor.

Erbjudandet löd:

”Du har nu möjlighet att synas med en annons i denna tidning och effektivt nå en unik målgrupp och samtidigt ge stöd till dessa politikers målsättning att nå en riksdagsplats”.

En annonsör var till exempel Mälar-Lift AB, som ägs av Eskil Burenfjäll, storägare och styrelseledamot i ”Världen i dag”.

Roland Utbult betalade 10 000 kronor till Id Media.

Tidningen trycktes i drygt 20 000 exemplar och skickades ut med tidningarna ”Dagen” och ”Världen i dag”.

Intelligent design

En rörelse som menar att eftersom alla biologiska varelser är så komplext uppbyggda måste en planerande och intelligent kraft ha varit inblandad i deras tillkomst. Man är noga med att inte kalla denna ”kraft” för gud.

Källa: Nationalencyklopedin

Livets ord

Församlingen grundades 1983 av pastor Ulf Ekman, 61, och har sin bas i Uppsala. På 1980-talet väckte den stor uppmärksamhet då den anklagades för att vara sekteristisk. Församlingen tar bland annat avstånd från abort och homosexualitet.

Ulf Ekman är fortfarande pastor i församlingen, som på senare år försökt tona ned sin retorik. Vd är hans son, Jonathan Ekman, 34. I dag har församlingen cirka 3 300 medlemmar.

Publisert: