Oh, my gadd – nu har vi fått nålar på halsen

Svenskar är galna i tatueringar – nu klättrar de närmare ansiktet

SMYCKAD Stina Andersson, 28, arbetar på klädbutiken Beyond Retro i Stockholm: ”Jag har gjort de här två papegojorna på halsen ganska nyligen och är sjukt nöjd! En tatuering på halsen känns som ett smycke tycker jag”.
SMYCKAD Stina Andersson, 28, arbetar på klädbutiken Beyond Retro i Stockholm: ”Jag har gjort de här två papegojorna på halsen ganska nyligen och är sjukt nöjd! En tatuering på halsen känns som ett smycke tycker jag”.

Svenskar är tokiga i tatueringar. Inte minst stockholmarna – som är världens mest ”gaddade” folk.

Och den senaste trenden är minst sagt hals­brytande.

– Jag tycker att det är sjukt sexigt att ha en tatuering på halsen, säger fotbollsspelaren Anton Hysén.

Nu på sommaren är det många som klär av sig och visar hud – och eventuella målningar som kan finnas på den. I Sverige kryllar det nämligen av tatueringar.

En global undersökning från Metropolitan Report i fjol visar att stockholmare i åldrarna 18–49 tatuerar sig mest i hela världen, med undantag för enstaka naturfolk.

Kreativt uttryck

– En sak är säker: tatueringsmodet blir inte mindre. Folk tatuerar sig visserligen över hela världen, men vi svenskar är ­kreativa, framförallt inom musik och ­mode. Och inom dessa områden tar tatuering just nu stor plats, säger Daniel ”Danne” Eriksson.

Han driver tillsammans med Anders ”Bleckan” Bleckhorn driver den framgångsrika tatueringsstudion Salong Betong i Hög­dalen i Stockholm.

Något som tycks bli allt vanligare är att pryda händer, hals och ansikte med bilder.

Sexigt på halsen

Fotbollsspelaren Anton Hysén har flera tatueringar på sin kropp, bland annat texten ”Rise Above” på halsen. Ett budskap som ska få honom att tänka till, och som handlar om att vara en bättre människa.

– Jag brukar få mycket uppmärksamhet för mina tatueringar. Speciellt den jag har på halsen, jag tycker­ att det är sjukt sexigt att ha en tatuering just där, säger Anton Hysén.

Danne Eriksson på ­Salong Betong påpekar att hela branschen tidigare var var väldigt skeptisk mot att ­tatuera på hals och händer, men att det tabut håller på att försvinna mer och mer.

Ont om utrymme

– Orsaken handlar om att fler människor är verkliga samlare av tatueringar och inte har så mycket plats kvar på kroppen. De väljer då att fortsätta tatuera på mer ­extrema ställen, säger Danne Eriksson.

Fler kändisar med bläck på kroppen

 Brolle, 31, artist

– Tatueringar: Har flera, bland annat en textrad på halsen.

Caroline af Ugglas, 39, sångerska

– Tatueringar: En uggla på rumpan, en sol på ‧vaden och en med texten ”Här snubblar man” på ‧underarmen.

Petter Alexis Askergren, 37, artist

– Tatuering: En sammanfattning av livet och karriären över hela ryggen. Allt centrerat runt en stor bandspelare.

Unni Drougge, 56, författare

– Tatueringar: Alltifrån en jätteorm på låret till en pinuppa på ‧armen, en skorpion på innan‧låret och en ”tank girl” på ryggen.

Nicke Borg, 39, artist

– Tatueringar: Har flera, bland annat heltäckande på armarna. Några av dem är symboliska, som till exempel den som säger ”Drug free” och sitter på sidan av halsen.

Kitty Jutbring, 34, radioprofil

– Tatueringar: Flera stycken, allt från ”My little pony” till ”Big brother”-loggan.

Zlatan Ibrahimovic,‧ ‧30, fotbollsstjärna

– Tatueringar: Allt‧ifrån en drake och en japansk koifisk till födelsedatum på medlemmar i‧ ‧familjen, föräldrarnas förnamn och texten ”Only God Can Judge Me”.

Kat von D, 30, tatuerare känd från amerikanska tv-programmet ”Miami Ink”.

– Tatueringar: Gjorde sin första tatuering (Misfits‧loggan) vid 14 års ‧ålder.

Publisert: