Massmördarens nästa offer: Polis

Publicerad:
Uppdaterad:
Räddningsstyrkor på plats för att bistå polis utanför James Holmes lägenhet utanför Denver.
Foto: Reuters
Räddningsstyrkor på plats för att bistå polis utanför James Holmes lägenhet utanför Denver.

NYHETER

Biomördarens nästa tilltänkta offer var en polis, slår Auroras rasande polischef fast sedan han fått bombexperternas rapport från mördarens försåtminerade bostad.

Där var sprängmedel nog att lägga hela kvarteret i ruiner.

Foto: REuters
Misstänkte massmördaren James Holmes, 24

Polisens experter rörde sig försiktig, centimeter för centimeter när de sökte efter och oskadliggjorde mängder av laddningar i lägenheten.

– Inga misstag fick ske, lägenheten var gjord för att döda vem som än steg in där, sade polischefen Dan Oates.

– Och vem skulle troligen komma dit först? Jo en polis.

Mineringarna hade kunnat kräva långt fler offer om de detonerat, men experterna oskadliggjorde dem under lördagen. När polisen insåg faran utrymde den hyreshuset där lägenheten ligger, grannfastigheterna och ett stort område runt om.

Den 24-årige James Holmes som bodde där är gripen för att ha skjutit ihjäl tolv människor och skottskadat tiotals vid fredagens premiär på den senaste Batmanfilmen i staden Aurora i Colorado.

”In i helvete rasande”

– Om vi är arga? Vi är så in i helvete rasande över vad som hänt i vår stad och de underbara människor som bor här och över vad han hotade att göra med våra poliser, sade Oates.

Han berättade att bombhundar genomsökt medicinska institutionen vid University of Colorado, där Holmes hade studerat, utan att finna något.

Holmes fick stora försändelser med ammunition, sprängämnen och fyra vapen under fyra månader, bland annat 6 000 kulor, som han beställt på nätet, sade Oates.

– Det förklarar varför han hade så många magasin, så mycket ammunition och allt som vi fann i lägenhet.

– Jag anser att det är bevis på beräkning och avsikt.

Polischefen vägrade tvärt att fundera över Holmes motiv.

– Vi talar inte om motiv.

Kritiskt för fem

Tillståndet är kritiskt för fem skadade, sade University of Colorado Hospital som tog emot 23 från massakern. En av dem är mamman till en sexårig flicka som är ett av dödsoffren. Mamman träffades i halsen och buken.

Tio människor har skrivits ut från universitetssjukhuset. Auroras medicinska klinik vårdar ytterligare sju, varav fyra i intensivvård.

Christian Bale, som gör Batman i filmen ”The dark knight rises”, är bedrövad och förfärad över mardrömmen vid premiären på hans film:

– Ord kan inte uttrycka den förfäran som jag känner. Jag kan inte riktigt sätta mig in i smärtan och sorgen för offren och deras kära, men mitt hjärta klappar för dem.

Sitter i säkerhet

James Holmes sitter i isolerat förvar för sin egen säkerhets skull, uppger myndigheterna. En enstörig, avhoppad doktorand i neurovetenskap, lyder beskrivningen av honom.

– Isolering är rutin i väldigt uppmärksammade fall och beror inte på något särskilt hot, säger sheriff Grayson Robinson i Arapahoe

County.

Holmes, som inte är tidigare straffad för något annat än en fortkörning, ställs inför ett första domstolsförhör på måndag.

President Barack Obama möter anhöriga till offren i Aurora under söndagen, innan han på måndag fortsätter på en turné i västra USA.

TT

Publicerad: