Nyheter

Mängder av trafikolyckor i extremhalkan

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Fortsatt klass 2-varning: SMHI varnar för snökanoner i Svealand och Götaland

En personbil och en buss krockade i Gävle vid 21-tiden.

Blixthalkan har under fredagen slagit till och ställt till stora problem.

SMHI: Det kraftiga snöfallet fortsätter under natten.

– Snöbyarna blir kraftiga och det kan bli dålig sikt, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Tre personer har förts till sjukhus efter en krock på E 4 i höjd med Birsta, utanför Sundsvall, uppger TT under torsdagskvällen.

– Det är tre personer inblandade i olyckan, och alla är förda till sjukhus, säger Lars L Hammarström, inre befäl på räddningstjänsten.

Trafikverket har under kvällen och eftermiddagen varnat för halt väglag i området, och halkan är en trolig orsak till olyckan.

Fick klippas loss

– Vi vet inte hur och varför de har krockat, men den ena bilen hamnade 15 meter bort från vägen, säger Hammarström.

Vid 21-tiden krockade en buss och en personbil i området Bombus i Gävle. Två personer i personbilen skadades och fick föras till sjukhus. Enligt uppgifter till TT slogs en person medvetslös och fick klippas loss.

Ingen skadades i bussen.

Det är oklart vad som orsakade krocken – med vädret är en trolig orsak. Det snöade kraftigt på platsen.

Krock i front

Vid 17-tiden inträffade en frontalkrock mellan två personbilar på vägen mellan Habo och Furusjö. Tre kvinnor skadades allvarligt och fördes till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, enligt TT.

Sjukhuset hade en halvtimme fått in ett annat trafikoffer från Jönköpingstrakten. Två bilar hade krockat på länsväg 195 mot Hjo.

Kvinna dog

Snöovädret letade sig även över Öland och Kalmars län. På Ölandsbron vräker snön ner.

– Det snöar ganska rejält. Vi har haft en del avåkningar och trafikolyckor, säger Reine Johansson, vakthavande befäl vid Kalmarspolisen vid 18.00-tiden.

Största olyckan inträffade klockan 16.43 på E 22 vid Karlsrorondellen i Kalmar och bildade långa köer. Tre fordon krockade och en person fördes till sjukhus.

Ungefär samtidigt inträffade det en olycka i Upplands Väsby utanför Stockholm där en person avled.

– En bilist hade kört på en fotgängare som avlidit. Det var en äldre kvinna, säger Patrik Hamrén, stationsbefäl vid polisen i Norrort.

14 bilar

Polisen i Sundsvall fick flera larm under torsdagen – från strandsatta bilister. Från 12-tiden inträffade trafikolyckorna en efter en på E4 och ställde till stora problem.

– Vi har haft sex olyckor där 14 bilar varit inblandade, säger Tommy Nygren, vakthavande befäl vid Sundsvallspolisen.

I Sundsvall är det riktigt kallt med 15-20 minusgrader, enligt SMHI och snöar lätt. På vägarna bildades det snabbt snörök.

Sex olyckor

I Sundsvallstrakten har det i alla fall varit värst i dag.

En singelolycka inträffade i höjd med Njurundabomen och Gnarp vid 11.20-tiden. Kort därefter krockade två bilar ytterligare på samma plats.

Vid 12.20 kolliderade flera fordon norr om Armsjön, i höjd med Arm. När polisen dessutom skulle leda om trafiken på olycksplatsen krockade två lastbilar.

En annan personbil blev omkörd av lastbil, som vek sig och körde ner i diket, rapporterar Sundsvalls tidning på nätet.

Sju personer har hittills förts till sjukhus varav en person uppges vara allvarligt skadad.

Inget salt

Trafiken påverkas fortfarande vid 17.30-tiden av olyckorna på E4 i norrgående riktning. Köerna har släppt, men det är begränsad framkomlighet mellan Hudiksvall och Sundsvall.

– Vi håller på med sista bärgning på sträckan som varit ett hinder och sätter på mitträcket, säger Håkan Kårström, på Trafikverkets trafikledning vid 17.30.

Polisen har även försökt i samråd med trafikverket att hitta alternativa vägar för trafiken, men det var svårt. Intilliggande vägar är inte farbara.

Snöfallet har även ställt till det för Trafikverkets väghållning.

– Det är svårt med saltningen för att det har snöat och är kallt. Vi har även försökt sanda men det är svårt när det blåst och mycket trafik. Sanden försvinner från vägbanan, säger Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket.

Klass 2-varning

Snöovädret väntas fortsätta i landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning längs kusten i länen: Gävleborg, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Blekinge och Skåne.

SMHI har även en klass 2-varning i Kalmar län och Öland.

Varningen gäller stora mängder snö som kommer i form av snökanoner.

Enligt SMHI är snökanonerna redan här.

– När jag tittar på raderbilderna ser jag tydligt att vi har snökanon från Finska viken mot stockholmskusten och en strax söder om Gotland, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI vid 15.30-tiden.

Fram till i morgon kan det falla upp mot 30 centimeter snö i varningsområdena. SMHI varnar därför trafikanterna.

– Snöbyarna blir kraftiga och det kan bli dålig sikt, säger Lisa Frost.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: