Kändisarna som stöttar Aftonbladets kampanj

Av: Emmelie Wallroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Skänker timlön för Syriens barn: ”Alla ska vara med”

1 av 23
Inger Nilsson.

Zara Larsson, 15, sångerska och vinnare av "Talang" 2008, Stockholm:

– Eftersom att jag själv är barn så tycker jag att det är extra hemskt att tänka tanken att inte ha ett hem att återvända till. Krig i allmänhet är hemskt, men just barnen har ju inte gjort någonting. Det är svårt, vad kan man göra? Man kan ju inte bara traska in och säga stopp och belägg, det kommer ingen lyssna på. Det är självklart bra att man hjälper till med pengar i krigen, men just nu är det bara kortsiktigt. Det behövs mer. 
 

Inger Nilsson, 53, skådespelerska, Stockholm:

– Det är fruktansvärt att människor ska behöva fly. Jag tror att jag har läst någonstans att en tredjedel av världens befolkning är på flykt, om det stämmer så är det inte acceptabelt. Just de här barnen i Syrien är på flykt på grund av krig, så jag tycker att det är viktigt att vi hjälper till. Det är tack vare hjälpen som de över huvud taget kan överleva. Jag önskar att vi kunde få till det så att man kan lösa konflikten. 
 

David Hellenius, 38, programledare, Stockholm:

– Jag skänker absolut en timlön, två till och med. Jag är väldigt engagerad i Unicef, så självklart är man alltid med. När det är barn som drabbas tar det som mest, och jag tycker även att det är till dem som hjälpen ska gå först. 
 

Amy Diamond, 20, sångerska, Jönköping:

– Det är alltid fruktansvärt med krig, men när det gäller just barn så är det ännu värre. De är ju med om så mycket, trots att de är så väldigt unga. Det är skönt att det finns hjälp som kan skickas till barnen, och det är fantastiskt att det finns människor som hjälper till i sådana här situationer. 
 

Ulf Brunnberg, 65, skådespelare, Stockholm:

– Självklart är jag med. Det är alltid barnen som hamnar emellan, och de är alltid oskyldiga. Det är viktigt att man hjälper till om man kan. Det är också viktigt att man är kritisk när man skänker, så att man vet att hjälpen kommer fram som den ska. 
 

Gunilla Carlsson (M), 49, biståndsminister, Stockholm:

– Jag är så glad att Aftonbladet väljer att satsa på en sådan här kampanj igen. Jag har precis varit i Genève och haft samtal om Syrienkrisen och vikten av att vi måste hjälpa till. Jag kommer resa till regionen och träffa flyktingar. Det måste fram en politisk lösning som ska bygga på fred och förståelse, en långsiktig beredskap för att få fram det fredliga demokratiska. Det är just barnen som blir de första och främsta offren, de är helt oskyldiga och många gånger oskyddade i stadsmiljöerna. Väldigt många skadas och dör, och väldigt många får se sina familjer skadas. De förlorar sin barndom.
 

Kjell "Brolle" Wallmark, 30, artist, Boden:

– Det är ingen hemlighet att det som händer i Syrien är för jävligt. Man kan hjälpa till med små medel, bara man vill. Självklart är jag med och skänker en timlön. 
 

Pernilla Wiberg, 41, skidåkare, Monaco:

– Vad det än gäller, Syrien eller ett litet samhälle, där folk skjuter omkring sig. Det är fruktansvärt och lika hemskt varje gång. Jag tror att många vill vara med och stödja, men det viktiga är att man vet att hjälpen kommer fram till rätt person. Det är nog där som skon klämmer för många. 
 

Sonja Aldén, 34, sångerska, Stockholm:

– Jag tycker om tanken att vara med och stödja och jag vill verkligen göra min del. Det säger sig självt att det är fruktansvärt vad som händer i Syrien. Det är det värsta som kan hända. 
 

Amelia Adamo, 65, chefredaktör, Stockholm:

– Absolut skänker jag en timlön. Det man känner inför Syrien är någon konstig hopplöshet. Det bara pågår och pågår. I andra fall brukar det bli bättre, men nu verkar ingenting hända. Det känns otroligt frustrerande. Folk bara dör och dör, och som vanligt blir det civili offer i de här förfärliga striderna. Det vi kan göra är att bilda opinion som Aftonbladet har gjort och visa vårt stöd. 
 

Peter Siepen, 49, programledare, Stockholm:

– Inga konstigheter, jag är med och ger en timlön. Jag brukar ställa upp för hjälporganisationer i olika sammanhang. Krig i all form är vidrigt, och värst av alla drabbas barnen. 
 

Gellert Tamas, journalist och författare, 49, Stockholm:

– Det som händer i Syrien är ju otroligt deprimerande, att se hur det pågår dag efter dag. Nu får det räcka. Som i alla konflikter så är det civila som drabbas. Det behövs ju hjälp från flera håll. Det vi kan göra är att hjälpa till att läka såren, men huvudsaken är att det måste till en demokratisk lösning med tiden.

Helena Bergström Nutley, 38, skådespelerska, Stockholm:

– Ja absolut vill jag vara med och skänka. Det är fruktansvärt det som händer i Syrien. Emellanåt känner man ren förtvivlan. Världen måste reagera starkt för att det ska bli förändring. Och det måste bli till en riktigt ordentlig förändring.

Börje Salming, 61, hockeylegendar, Stockholm:

– Det är så fruktansvärt hemskt och det har hållit på så länge. Ingenting händer. Och grejen är att till slut orkar man inte läsa om det längre, för det känns som att det spelar ingen roll, de kommer ändå fortsätta. Jag vet inte vad det är för fel på människor. Vi har det väldigt bra i Sverige och jag tror inte att vi förstår riktigt. Det är klart att man vill ställa upp.

Maria Wetterstrand (MP), 38, Stockholm:

– Det är förfärligt att den typen av tyranner får sitta vid makten. Och sedan när folk försöker göra sina röster hörda så skjuts de. Det som händer i Syrien är nog det värsta som vi har sett.

Tobias Blom, 36, barnprogramledare och trollkarl, Tyresö:

– Självklart är jag med. Det här är ett fantastiskt initiativ. Det är uppenbart att det är hemskt att omvärlden inte reagerar starkare.

Titti Schultz, 39, radioprogramledare, Stockholm:

– Det är så vansinnigt det som händer där. Jag kan inte för mitt liv förstå varför det har kunnat gå så långt. Det verkar som att det inte går att resonera. Kan jag göra någonting för att hjälpa till så är det klart att jag gör det.

Martin Timell, 54, programledare, Stockholm:

– Gud ja, självklart hjälper jag till. Det är vidrigt att vi inte har gått in med medel tidigare.

Isabella Löwengrip, 21, bloggerska och entreprenör, Stockholm:

– Det är fruktansvärt det som händer där. Vi som kan hjälpa till får göra det så mycket som det går. Absolut är jag med och skänker en timlön.

Carin da Silva, 27, dansare, Stockholm:

– Absolut vill jag hjälpa till. Det går ju till en väldigt bra sak.

Gabriel Odenhammar, 28, skådespelare och flygledare, Norrköping:

– Jag är garanterat med och skänker en timlön. Vi som har det lite bättre ställt ska hjälpa dem som inte har det. Alla ska vara med.

Nanne Grönvall, 49, sångerska, Stockholm:

– Oavsett, vad det än gäller när det gäller barn och ungdomar, så är det viktigt att gå in. I områden som är krigshärjade är det extra viktigt. Alla möjliga kampanjer av sådana här slag är bra.

Gunde Svan, 50, längdskidåkare och programledare, Vansbro:

– Ja, jag är med och skänker en timlön. Man vill ju ställa upp för en sådan sak.

Benny Andersson, 65, musiker, Stockholm:

– Absolut, självklart är jag med och skänker en timlön. Vad det än är som sker där just nu så är det för jävligt.

Publicerad: