Nyheter

Rovdjursfrågan avgörs i dag

Av: 

Johanna Hellsten

Lars-Erik Liljelund.
Lars-Erik Liljelund.

NYHETER

I dag avgörs den hett omdebatterade rovdjursfrågan.

Den flera år långa utredningen är klar.

Klockan 14 landar slutbetänkandet hos miljöministern.

I dag klockan 14 presenterar utredaren Lars-Erik Liljelund slutbetänkandet i rovdjursutredningen. Utredningen lämnas över till miljöminister Lena Ek på Rosenbad i Stockholm.

I utredningen finns bland annat slutförslag på miniminivåer för varg, lodjur och björn i landet.

Rovdjurspolitiken har varit omdebatterad de senaste åren. En av de hetaste debatterna har kretsat kring vargen.

Bland annat har det diskuterats hur stora de olika rovdjursstammarna bör vara och vilken instans som ska besluta om jakt om på djuren.

– Det ska bli intressant att se vad man kommit fram till. Jag hoppas att det blir ett vettigt beslut, att vi får börja jaga rovdjuren och att vi ska få förvalta lokalt. Det är svårt att leva på landsbygden, särskilt här i Värmland, när vi har rovdjuren så pass tätt intill. Vi måste få ner rovdjurstrycket där det är som störst, i Dalarna och Värmland, säger Benny Lindroth, vid intresseorganisationen Act, till Aftonbladet.

Större vargstam

För omkring ett år sedan kom ett delbetänkande i utredningen. Då hade man kommit fram till att vargstammen behöver öka med drygt det dubbla, från omkring 210 till 450 djur.

– Det är ingen nyhet att vargstammen behöver ökas ordentligt, det har forskare sagt under flera år. Vargen är kraftigt inavlad i Sverige och för att komma tillrätta med det behövs både ett genetiskt tillskott men även många fler vargar än idag, sa Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen då.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: