”Var god vän med kungen”

Av: Josefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

Livvakten Daniel Webb i ny bok: Ökände maffialedaren Joksovic festade med kungen

1 av 2 | Foto: ÅKE ERICSON
Sköts till döds Dragan Joksovic och kungen blev goda vänner på 80-talet enligt Daniel Webb. Joksovic mördades 1998.Foto: ÅKE ERICSON

Gangsterkriget rasade på Stockholms gator.

Då uppges kungen ha festat hos den ökände maffialedaren Dragan Joksovic.

– Han var mycket god vän med kungen, det var inte heller helt okänt på stan på den tiden, säger den före detta torpeden Daniel Webb.

Det är tidig vår i mitten av 90-talet och diskomusiken på nattklubben Gildas i centrala Stockholm överröstar allt. Plötsligt måste över­våningen stängas av. I sin bok ”Livvakten” beskriver Daniel Webb hur maffia­ledaren och klubbens ­ägare, Dragan Joksovic, kallar ­honom till sig.

– Han sa: ”Kan du vara här som extra backup vid ­dörren i kväll? Kungen ­kommer hit.”

Några timmar senare smet statschefen i sällskap med Joksovic in genom ­dörren mellan sina Säpo-vakter, enligt boken.

”Hade rajtan-tajtan”

– De hade med sig några skrattande tjejer, eskort­tjejer, lättklädda damer, också. De gick upp för att ha rajtan-tajtan. Så det som har sagts stämmer, kungen ­umgicks med lättklädda ­damer, det har jag sett med egna ögon.

Daniel Webb skriver i boken att kungen, maffia­ledaren och kvinnorna ­befann sig på övervåningen i ett par timmar.

– Men vad som hände därinne vet ingen. Jag ville ju gärna stoppa in näsan och titta lite mer, men det hade verkat oseriöst. Det fanns i alla fall inga kameror där, säger Daniel Webb.

Kungen och Joksovic uppges ha ­lärt känna varandra redan på 80-talet när torpedkungen arbetade som dörrvakt på nattklubben Alex­andra’s i Stockholm där många kända svenskar, kungligheter, ­artister och sport­stjärnor festade. Maffia­ledaren blev snabbt en välkänd profil, även bland dem.

– Han kom in bakom ­kulisserna, han lärde känna alla, och blev själv en ­kändis, säger Webb.

Granne med Lettström

I en bandupptagning ­säger även Anders Lettström, kungens bäste vän sedan 40 år tillbaka, att ­också han var nära vän med Joksovic, och att de faktiskt varit grannar på Östermalm.

”Jag kände Jokso jätteväl. Vi hälsade på varandra varenda morgon och stod och garvade och snackade. Vi bodde ju i portarna bredvid varandra.”

I februari 1998 sköts ­Dragan Joksovic till döds med två skott i huvudet på Solvalla travbana. Skytten, 20-årige Janne Raninen, gav upp direkt och greps på plats.

Men gangsterkriget trappades upp.

”Stort kontaktnät”

Joksovics allierade ringade snart in vilka som planerat dådet. En av dem, Fawzi Kishaish, sköts till döds på Sandhamnsvägen på Gärdet i Stockholm den 6 juni. Tidigare samma år hade okända gärningsmän försökt döda honom med en bilbomb utanför Karolinska sjukhuset i Solna. Den andre misstänkte anstiftaren, Ratko Kovac, sköts till döds på krogen Brother Tuck några veckor senare.

– Dragan Joksovic hade ett stort kontaktnät i alla samhällsklasser ända fram till sin död. Jag tror att de flesta minns honom med respekt, även i dag, säger ­Daniel Webb.

Aftonbladet har förgäves sökt hovet för en kommentar.

Skandalen – en följetong i snart två år

Lettström med kungen och Silvia på Volvo Ocean Race 2009.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Lettström med kungen och Silvia på Volvo Ocean Race 2009.

November 2010

I skandalboken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” avslöjas hur kungen och hans vänner festat med unga kaffeflickor. Nattklubbsägaren Mille Markovic påstår att han har skandalbilder på kungen från festerna.

December 2010

Aftonbladet avslöjar att kungens vänner anlitat ut­pekade gudfadern Milan Sevo och hans kompanjon Daniel Webb för att försöka tysta Mille Markovic, huvudkällan i ”Den motvillige monarken”. Kungen håller en omtalad press­konferens i skogen och vänder blad.

Maj 2011

Kungen tar avstånd från ­Anders Lettström i en TT-intervju. Aftonbladet avslöjar vad som sades under samtal mellan Anders Lettström och Daniel Webb.

December 2011

Aftonbladet avslöjar att ­Anders Lettström i hemliga samtal påstått att kungen var informerad om nedtystnings­försöken. Tidningen Expressen ­publicerar en av Mille Markovics fotografier på kungen. ­Bilden döms ut som förfalskad av experter.

Daniel Webb

Utpekad som livvakt åt Milan Sevo. Har varit verksam inom ­företag i byggsektorn och ofta synts i Stockholms kändisvimmel. Anlitades 2011 av kungavännen Anders Lettström för att undersöka Mille Markovic påstådda­ bilder.

På torsdag släpps hans bok ”Livvakten”.

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON

Flera sköts till döds i Stockholm

Gangsterkriget i Stockholm har skördat flera dödsoffer i olika faser. Det blev blodigt allvar när dåvarande ”Torpedkungen” Dragan Joksovic mördades på Solvalla i februari 1998.

”Jokso” som han också kallades beskylldes för att ligga bakom knarkförsäljning, torpedverksamhet, skuldindrivning och cigarettsmuggling från det forna ­Jugoslavien. Enligt obekräftade uppgifter var krigs­herren Arkan högste ledare i bakgrunden.

Mordet utlöstes av en ­intern maktkamp och de två som antogs ha anstiftat det hela gick inom fem månader samma öde till mötes. Den ene av dem sköts ihjäl på Gärdet i Stockholm, den ­andre inne på krogen ­Brother Tuck i Stockholm.

I november 2001 blossade kriget upp igen då ”Gud­fadern” Milan Sevo, utpekad som Joksos efterträdare, blev ­beskjuten utanför sitt hem på Östermalm. Det blev en eldstrid på öppen gata, ­Sevo ­träffades men över­levde ­mirakulöst.

Månaderna därpå ­inträffade tre spektakulära skjutningar som krävde två dödsoffer och ett tredje offer som fick mycket svåra ­skador. Bara två av fallen har klarats upp genom en fällande dom.

Publicerad: