Tyska vänstern: 100 procent skatt för rika

Publicerad:

NYHETER

Nya ordföranden vill se hårdare beskattning av de allra rikaste

100 procent skatt för rika.

Det föreslår Katja Kipping, ny ordförande för tyska vänsterpartiet Die Linke.

Förslaget innebär att ingen ska kunna tjäna mer än 40 000 euro, motsvarande 375 000 kronor, i månaden.

– Ingen människa behöver mer än fyrtio gånger så mycket som lägstalönen, säger hon till Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Katja Kipping under ett tal 2010.
Katja Kipping under ett tal 2010.

Att socialister ogillar inkomstklyftor är ingen nyhet.

Nu tar den tyska vänstern kraven på fördelningspolitik till en ny nivå – och kräver fullständig beskattning av månadsinkomster på över 40 000 euro, cirka 375 000 svenska kronor.

– Allt över den summan kan man gott beskatta med 100 procent, säger Katja Kipping, ordförande för Die Linke, till Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Det något kontroversiella förslaget har även en demokratisk slagsida, säger Kipping, och tillägger att ingen behöver mer än så för att kunna leva ett gott och njutbart liv.

Även i grannlandet Frankrike höjs röster om en hårdare beskattning av de allra rikaste.

Jean-Luc Mélenchon, ledare för vänsteralliansen Front de gauche, har krävt 100 procents marginalbeskattning på årsinkomster över 360 000 euro, och presidenten Francois Hollande gick till val på att införa 75 procents skatt på årsinkomster över 1 000 000 euro.

Vänsterpartiet i Sverige har dock inget liknande i kikaren, enligt Jonas Sjöstedts pressekreterare José Gutiérrez.

– Vi är för en rättvis fördelningspolitik där den som tjänar mer får betala mer i skatt och den som tjänar mindre får betala mindre. Men vi har inga förslag som liknar det tyska, säger Gutiérrez.

Publicerad: