Våldtäktsvåg över Sverige

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
I Gävle fruktar polisen att en våldtäktsliga härjar.
Foto: Pernilla Wahlman
I Gävle fruktar polisen att en våldtäktsliga härjar.

Våldtäkter, sexuella ofredanden och hotfulla överfall.

Bara under natten till lördagen anmäldes fem utomhusvåldtäkter i landet.

– Risken för överfallsvåldtäkter är större på sommaren, folk är ute mer och exponeras på ett annat sätt, säger Åsa Witkowski, chef vid Nationellt centrum för kvinnofrid.

Det pågår stadsfestivaler och helgfirande i stora delar av Sverige just nu.

Men den här helgen har festen också visat en mörk baksida.

Under lördagen har polismyndigheterna i Sverige fått flera anmälningar om våldtäkter. Majoriteten av dem har skett utomhus.

"Håller förhör"

Lysingsbadets camping i Västervik anmäldes vid midnatt en våldtäkt mot en 16-årig flicka.

– Vi vet inte så mycket om det än, och har ingen misstänkt. Vi håller förhör med flickan och har gjort en platsundersökning, säger Kent Andersson, inre befäl i Kalmar län.

Även på Sveriges västra kust gjordes två anmälningar om våldtäkt under natten.

Den ena inträffade i närheten av Wheels & wings-festivalen i Varberg. En polispatrull träffade på en kvinna, 22 år gammal, som uppgav att hon blivit våldtagen någon gång mellan 01.30 och 02.30 natten till lördag. En plats på Engelbrektsgatan spärrades av, men polisen har ingen misstänkt.

Använde kniv

Den andra skedde utomhus vid ett bostadsområde på Rosengatan nära Kungsbacka centrum runt klockan 02.40 natten till lördagen.

– Där tros gärningsmannen ha använt kniv och hotat målsäganden, en 45-årig kvinna, säger Sten Danielsson, kommissarie vid krimjouren i Halland.

I samband med Bollnäs stadsfest i natt ska också en 42-årig kvinna ha blivit överfallen och våldtagen utomhus, alldeles i närheten av festivalområdet. Det är den andra våldtäktsanmälan i staden på kort tid, även om polisen är osäker på att ett fall tidigare i veckan ska rubriceras som våldtäkt.

En kvinna i Söderhamn har också anmält en våldtäkt under samma natt. En man i 20-årsåldern är gripen i det fallet.

Och bara några mil bort, på Kyrkogatan i Gävle, fruktar polisen en liga efter två överfallsvåldtäkter i torsdags. Våldtäkterna utreds tillsammans med ett flertal sexuella ofredanden och rån mot kvinnor, som gänget också kan ligga bakom.

Dessutom grep Stockholmspolisen två män som utpekats som gärningsmän till en våldtäkt på en färja. De hade gripits av färjans personal innan polisen tog hand om dem på Stadsgårdskajen i Stockholm på lördagsförmiddagen.

Större risk på sommaren

Just överfallsvåldtäkter, som flera av fallen under helgen misstänks ha varit, är egentligen en ovanlig typ av våldtäkt.

– Men det är en typ som känns lättare att polisanmäla eftersom det motsvarar bilden av det vi tänker att en våldtäkt ska vara, med en oskyldig person som någon hoppar på. Då är det också enklare för omgivningen att uppmana att man ska anmäla, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för kliniska enheten på Nationellt centrum för kvinnofrid.

Hon vet inte om våldtäkterna är ovanligt många i år, men säger att risken för överfallsvåldtäkter är större på sommaren.

– Folk är ute mer och exponeras på ett annat sätt. Det är fler riskfaktorer som sammanfaller då, säger hon.

Publicerad: