Hårda toner inför söndagens debatt

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De politiska utspelen duggar tätt inför söndagens partiledardebatt.

I dag gick de fyra alliansledarna till gemensamt frontalangrepp mot sina motståndare.

– De vill fördubbla löneskatten för unga, säger Fredrik Reinfeldt.

På söndag äger den första partiledardebatten rum där S-ledaren Stefan Löfven för första gången ska möta bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt. Veckan som leder fram till debatten, som hålls i SVT:s Agenda, har utvecklat sig till en politisk boxningsmatch mellan höger och vänster.

Att veckan är viktig för Socialdemokraterna har varit känt under en längre tid. I tisdags firade man första maj, arbetsrörelsens internationella högtidsdag, över hela landet. Både Löfven och partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, gjorde då sina första större framträdanden i sina nya roller.

Kritiserade S-budgeten

Dagen efter presenterade S sin skuggvariant av regerings vårbudget, vilket också fick mycket uppmärksamhet.

Men nu har också regeringen kavlat upp ärmarna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var i går snabbt ute och kritiserade S-budgeten. I dag höll dessutom finansminister Anders Borg en presskonferens där klagokören fortsatte.

Socialdemokraterna slog snabbt tillbaka med en ny pressträff med Magdalena Andersson.

Men det slutade inte där. Under eftermiddagen hoppade de fyra partiledarna i alliansen på en buss vid Mynttorget i Stockholm. Tillsammans med ett stort pressuppbåd begav de sig till matvarubutiken Willys i Nacka utanför Stockholm.

Hård attack

Där träffade de unga anställda, men ägnade också en stor del av tiden åt att gå till hård attack mot oppositionens politik. Enligt regeringsföreträdarna skulle de fördubblade arbetsgivaravgifterna för unga, samt de andra skattehöjningarna som nämnts leda till att 25 000 jobb hotas.

Enligt oppositionen bör arbetsgivaravgiften för de som anställer höjas igen, eftersom de tycker reformen är dyr och inte skapar så mycket jobb.

– Vi ville lyssna på de unga som fått jobb här på Willys. För många är det ett första jobb. Vi vill även påpeka att våra motståndare vill fördubbla löneskatten för de vi träffade i dag, säger Fredrik Reinfeldt.

Trots att det är över två år till nästa val pratas det redan om vad som krävs för att vinna nästa val.

– Det regeringsalternativ som är bäst på att skapa förutsättningar för fler jobb och hålla ordning på ekonomin kommer vinna valet 2014, säger statsministern.

Publicerad: