Nyheter

Romson vill tvinga Reinfeldt till förhandlingsbordet

Av: 

Anette Holmqvist

Åsa Romson talar på Miljöpartiets kongress i Umeå Folkets hus.
Åsa Romson talar på Miljöpartiets kongress i Umeå Folkets hus.

NYHETER

Miljöpartiet vill tvinga Fredrik Reinfeldt till förhandlingsbordet om klimat- och energipolitiken.

Och Stefan Löfven får gärna vara med.

– Jag vill att vi får igång sunda, breda energipolitiska samtal om hur vi tar bort hindren för förnybar energi och slår in på vägen mot hundra procent förnybart, säger språkröret Åsa Romson.

I dag inleds Miljöpartiets årliga kongress som i år hålls i Umeå Folkets hus.

Att Åsa Romson nu blir nummer ett i partiet signalerades genom att det var hon som fick hålla öppningstalet nu på morgonen. Det andra språkröret Gustav Fridolin ska vara pappaledig ett halvår från den första juli. Han avrundar i stället kongressen med tal på söndag.

”Klimatet viktigast”

I sitt tal inför kongressombuden i Umeå valde Åsa Romson att fokusera på klimatfrågan.

MP pekar ut frågan som en av de allra viktigaste och menar att samhällets arbete för att rädda klimatet har stannat av. Särskilt kritisk var hon mot den sittande alliansregeringen:

– Vi gröna vill möta klimathotet och bota regeringens handlingsförlamning. Här i helgen börjar vi med att ordinera Sverige ett sjustegsprogram för att minska utsläppen.

Breda energisamtal

På pressträffen efteråt vidareutvecklade Åsa Romson sina krav på Fredrik Reinfeldts regering. Liksom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill språkröret gärna se breda energisamtal mellan regeringen och oppositionen.

– Den energiuppgörelse som finns i dag är uppenbart för smal och kompromissad för marknaden. Vi får inte luften under vingarna för att få igång förnybar energi, säger Romson.

– Det vi behöver samtala om är att få bort hindren för förnybar energi, det är nåt som inte Reinfeldt förstått ännu.

”Regeringen en bromskloss”

Enligt Miljöpartiet är regeringen en bromskloss som hindrar omställningen till förnybar energi och som trixar med siffrorna för klimatmålen.

De gröna menar bland annat att regeringen både saknar tydlig färdriktning för sin klimatpolitik, hotar med att införa ny kärnkraft och att verklig vilja till energieffektivisering saknas.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare varit mycket sval till inviter om energipolitiken så länge de rödgröna partierna står fast vid sitt krav på avveckling av kärnkraften.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Aftonbladet twittrar från Miljöpartiets kongress

Publisert: