Telia sätter stopp för gratis Skype

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Snart sätter Telia stopp för gratissamtal med bland annat Skype och Viber i mobilen.

I sommar kommer företaget att börja ta betalt för mobila ip-telefonitjänster.

Aftonbladet har tidigare berättat att flera operatörer ser över möjligheterna att kunna stoppa gratis samtal i mobilen med program som Skype.

Kostar från sommaren

Redan i sommar börjar Telia ta betalt för ip-telefonitjänster.

– Detta kommer att lanseras i Spanien inom en månad och i Sverige för nya abonnemang under sommaren, säger Teliasoneras vd Lars Nyberg i samband med bolagets kvartalsrapport, skriver Computer Sweden.
Lösningen kommer att bli fler abonnemangstyper.

– Med start från sommaren kommer alla som tecknar nya abonnemang eller nytt avtal att få göra ett aktivt val om man antingen vill ha ett abonnemang som inkluderar mobil ip-telefoni eller så kan man köpa det som en tilläggstjänst, säger Charlotte Züger, kommunikationschef mobila tjänster på Telia.

"Vi behöver ta mer betalt"

–  I takt med att fler och fler tjänster blir databaserade, behöver vi även investera mer i nätet. Det innebär att vi behöver ta mer betalt för det som kunderna använder, det vill säga data, men även att nya erbjudanden behöver utvecklas som är anpassade efter olika behov och beteenden.

Mer än så vill Charlotte Züger inte säga i dagsläget.

Påverkar inte befintliga kunder

– Vi kommer att återkomma med mer information om datum och kostnad i samband med den här lanseringen, säger hon. 

Befintliga kunder kommer inte att påverkas under nuvarande avtalsperioder eller bindningstider, utan först när de eventuellt tecknar om sina avtal eller väljer ett nytt abonnemang.

Moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark är skeptisk till telebolagens strävan att blockera enskilda program.

– Om man skulle behöva lagstifta eller ej, det håller jag öppet men jag ser helst från början att man har en öppenhet som gör att man aldrig behöver ta till det medlet, har han sagt till Ekot.