”Gärningsmannen hade radikaliserats”

avNiklas Eriksson, Staffan Lindberg

1 av 86

Sju terrorister tros ligga bakom dåden i Paris som kostat minst 129 liv – ytterligare tre misstänkta har gripits i Bryssel.

Nu avslöjar den franske åklagaren nya detaljer om de koordinerade attackerna och gärningsmännen som utförde dem.

– Tre olika ”lag av terrorister” tros ligga bakom detta barbari, säger François Molins.

Dåden i Paris tros ha utförts av en ”självständig terrorcell” bestående av terrorister från flera länder, enligt BBC. Gemensamt är att de misstänks ha deltagit i strider i Syrien och möjligen Irak. Den franska terrorutredningen ska enligt Le Monde arbeta efter teorin att det är krigsvana personer som nu har dödat minst 129 och skadat ytterligare 352 personer, varav 99 vårdas i kritiskt tillstånd. Bland annat på grund av hur organiserade attackerna har varit och hur kallblodigt och metodiskt de fasansfulla dåden har utförts.

”Hundratals hylsor”

Åklagare François Molins meddelade på en presskonferens att utredarna formellt har identifierat en av sju terroristerna – en 29-årig fransk medborgare.

Han ska ha flaggats av säkerhetspolisen redan år 2010 för samröre med extremistiska islamister och har nu identifierats med hjälp av hans fingeravtryck. Mannen ska vara boende i den parisiska förorten Courcouronne, enligt åklagare François Molins.

Tillsammans tros fyra av terroristerna ha skjutit med automatvapen mot restauranger och på öppen gata i centrala Paris – under 15 minuter ska de ha dödat minst 39 människor innan de nådde konserthuset Bataclan klockan 21.40.

– Ett hundratal hylsor från Kalajsnikovs har hittats, säger François Molins.

Samtidigt som tre av dem påbörjade massakern på anrika Bataclan utlöste den fjärde terroristen sitt bombbälte på restaurang Le Comptoir Voltaire och skadade en person allvarligt.

Försökte ta sig in på stadion

Två timmar och 40 minuter senare stormade polisen konserthuset.

Då ska två terrorister ha hunnit utlösa sina bombbälten och sprängt sig själva – den tredje sköts ihjäl av polisen innan han detonera sprängladdningarna runt sin midja. Det är också där den enda hittills säkert identifierade personen hittades.

Samtidigt vid Stade de France hade då tre självmordsbombare utlöst sina sprängladdningar utanför den franska nationalarenan. En av dem hade biljett till matchen mellan Frankrike och Tyskland som pågick inne på stadion. Han sprängde sig själv när hans bombbälte upptäcktes vid visiteringen i entrén.

Utöver den identifierade terroristen är det få detaljer som är kända om gärningsmännen. Men en av dem som dog vid dåden är att en av dem troligen tagit sig in i Europa via Grekland den 3 oktober. Grekiske ministern Nikos Toskas har släppt ett pressmeddelande där han bekräftat att det syriska passet som hittats av terrorutredarna i Paris kontrollerats vid ankomst på ön Lesbos.

– Vi vet inte om han passerat passkontroller vid de andra länders gränser som han troligen passerat, säger Nikos Toskas i uttalandet enligt France24.

”Nämnde Syrien och Irak”

Enligt den franske åklagaren François Molins så är innehavaren av det syriska passet inte känd av den franska säkerhetstjänsten sedan tidigare.

Tidningen Libération uppger att även ett egyptiskt pass ska ha hittas.

Flera av de misstänkta terroristerna kan också nyligen ha tagit sig in till Europa från Syrien via Grekland, enligt AFP.

Nyhetsbyrån skriver att franska myndigheter har bett Grekland att kontrollera ett pass och fingertryck från en man, samt fingeravtryck från ytterligare en man som utredarna tror har kommit till Frankrike den vägen.

Terrorgruppen Islamiska staten har under lördagens attentat tagit på sig terrorattackerna och uppgett att det är en hämnd för Frankrikes insatser mot IS i Syrien och Irak. Åklagare Molins uppgav också under presskonferensen att terroristerna som utförde dåden ska ha ”nämnt” Irak och Syrien under massakern på Bataclan.

Under lördagen har också utredningen växt och tre personer har gripits i den belgiska staden Molenbeek i Bryssel. Landets justitieminister Koen Geens säger att de gripna har kopplingar till dåden i Paris och att han nu har startat en belgisk terrorutredning med anledning av händelserna i Frankrike.

– Gripandena har skett med koppling till en grå Polo som har hyrts i Belgien, säger Koen Geens enligt AFP.

”Barbarisk krigshandling”

Åklagare François Molins bekräftade dock på presskonferensen att ett fordon som använts vid attackerna har hyrts i Belgien av en fransk medborgare bosatt i grannlandet.

Det har också förekommit uppgifter om att polisen letat efter en andra bil som också den har uppgetts vara registrerad i Belgien.

Enligt belgisk tv så kan det handla om ytterligare ett ”lag” av terrorister som kan ha lyckats fly från Paris under fredagen. De uppgifterna är obekräftade.

Sent på lördagskvällen omhändertogs släktingar till den identifierade 29-årige terroristen som är fransk medborgare av polisen. Terroristens far hämtades av polis i Remilly-sur-Seine. Polisens insatsstyrka spärrade av delar av bostadsområdet och uppmanade grannar att hålla sig inne medan de sökte igenom terroristens familj bostad.

Under kvällen anmälde sig också den identifierade terroristens äldre bror själv till polisen i Bondoufle, enligt AFP.

Amerikanska underrättelsekällor säger till New York Times att terrordåden inte verkar ha föregåtts av rykten eller varningstecken i sociala medier eller andra övervakade forum.

De uppger också attackerna inte verkar ha haft några andra mål än platser där många människor befinner sig en fredagskväll.

– Om du vill ha maximal uppmärksamhet så agerar du så här, slår till i mörkret när det otäckare och svårare för polisen att agera, säger en källa inom europeisk underrättelsetjänst, enligt New York Times.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

ARTIKELN HANDLAR OM