Läkare höll kvinna fången

Sexbunkerläkare misstänkt för fler brott

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Den 38-årige läkaren har sagt i förhör att hans plan var att spärra in fler kvinnor. Däribland en kändis.

I dag kan Aftonbladet avslöja att en ytterligare förundersökning om brott har inletts mot honom.

– Det gäller liknande händelser som det som nu är föremål för rättegång, säger Erik Wendeby, åklagare.

Den 38-årige läkaren är misstänkt för människorov och grov våldtäkt. Han ska ha byggt en bunker vid sitt hus och sedan drogat en kvinna och fört henne dit. Målet var att hon skulle bli hans ”flickvän”, har han sagt i förhör.

Ville ha fler kvinnor

Men läkaren tänkte inte nöja sig med bara en kvinna. I utredningen har det framkommit att han ville ta dit fler. En plan var att köra ut med sin bil och kidnappa någon som befann sig längs vägen.

En annan tanke var att röva bort en kändis.

Nu misstänks den 38-årige mannen för ytterligare brott. En förundersökning har inletts av åklagare Erik Wendeby. Han är hittills förtegen om utredningen, men förklarar att det rör sig om ett liknande fall.

– Utredningen gäller liknande händelser som det som nu är föremål för rättegång, säger Erik Wendeby.

Fattade misstankar efter förhör

Den nya utredningen är i sin linda, menar Erik Wendeby. Han är därför inte beredd att berätta om några detaljer.

– Jag vill inte ge några som helst kommentarer om detaljer i utredningen. Jag kan inte heller säga vilken brottsrubricering mannen är misstänkt för.

Enligt Erik Wendeby ska den nya förundersökningen ha startats efter att 38-åringen blivit hörd av polis. Saker som läkaren har sagt i förhör kan ha bäring på andra brott.

– Det handlar bland annat om uppgifter som han har lämnat inom ramen för den pågående rättegången, säger Erik Wendeby.

Rätten synade bunkern

Rättegången där 38-åringen åtalas för människorov och grov våldtäkt inleddes under måndagen. Under tisdagen tog rätten tåget till Skåne och sedan taxi till den avlägset belägna fastighet där mannen ska ha haft kvinnan inspärrad.

Tanken var att åklagare, advokat, rådman och biträden skulle syna bunkern.

Rätten har fått se polisens bilder från bunkern men åklagaren, Peter Claeson, tyckte inte att det räckte. Han ville att rätten skulle se platsen med egna ögon för att få förståelse för hur kvinnan känt sig när hon var inlåst.

– Jag anser att man inte kan bilda sig en uppfattning om det här brottets vidd om man inte har varit på plats, säger Peter Claeson.

Flyktsäker betongbunker

Efter en kort diskussion på tomten gick delegationen från Stockholms tingsrätt in i den maskinhall som har fungerat som maskering åt bunkern. Där inne passerade de tre säkerhetsdörrar och en sluss innan de nådde fram till rummet där kvinnan hölls. När rätten var färdig med inspektionen gav åklagare och advokat en kort kommentar om sina intryck.

– Jag tror inte att någon person kan klara av att ta sig ut från den här byggnaden. Den är så konstruerad att det inte förefaller möjligt, säger Peter Claeson, chefsåklagare.

Ville forma en flickvän i bunkern

Mannens advokat, Mari Schaub, är kritisk till att visningen i Skåne genomfördes. Hon tycker att rätten kunde ha bildat sig en uppfattning genom att titta på bilder.

– Det är kostsamt att åka hit och samtidigt finns det mycket bilder och en film som man kan ta del av, säger hon.

Mari Schaub berättade att mannen har erkänt att han har byggt upp bunkern för att kidnappa en kvinna. Tanken var att hon skulle bli kvar i flera år och så småningom underkasta sig hans vision – om den perfekta flickvännen.

– Anledningen till att han byggde den var att han ville ha en kvinna där. Han ville ha någon att leva med och trodde att det här var vägen, säger Mari Schaub.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Läkare höll kvinna fången

Brott