Butikskedjorna rasar mot skandalföretaget: ”Vi är lurade”

Publicerad:
Uppdaterad:
Ica Maxi i Nacka utanför Stockholm.
Foto: RICHARD KARLSSON/AFTONBLADET BILD
Ica Maxi i Nacka utanför Stockholm.

NYHETER

Ica och Hemköp. Båda företagen har köpt in skandalköttet från de gotländska företagen.

Nu rasar butikerna efter matfusket.

– Man känner sig lurad och besviken, säger Mats Ovegård, kvalitetschef på Ica.

Flera svenska matbutiker har sålt kött från de gotländska skandalföretagen Gothemsgården eller Gotlands K&S under hösten. Butikerna har trott att de sålt svenskt kravmärkt kött, men det har visat sig att det kan ha varit utländskt fuskmärkt kött. Någonting som miljöförvaltningen tror har pågått i flera år.

Ica Maxi Nacka är en av butikerna som sålt det fuskmärkta köttet.

– Det är tråkigt för hela branschen att det blir en sådan här sak, säger Karl-Otto Jakobsson, vice VD på butiken.

Köttet har sålts i butiken under hela hösten från och med augusti 2015. Nu känner sig butiken blåst och har tagit bort köttet från sortimentet.

– Vi slutade sälja det direkt. Det är tråkigt framförallt för svenska köttproducenter och inte minst för dem på Gotland, säger han.

Företaget var godkänt

Totalt har fem Ica-butiker sålt skandalköttet under perioden som utredningen gjordes, vecka 40-46 2015. Men om det sålts på fler ställen tidigare kan inte Mats Ovegård, kvalitetschef på Ica, svara på.

– Man känner sig lurad och besviken. De här företagen var godkända av standarden, men de verkar ha utnyttjat det och vi har inte kunnat leverera schysta produkter till kunden.

Företaget Gothemsgården AB stod på Ica Sveriges lista över godkända leverantörer. En lista som skapats av en tredje part för att säkerställa kvaliteten och produktionsvillkoren hos leverantörerna – de fungerar som minimikrav.

– Det innebär att handlarna kan kolla på listan när man funderar på var man ska handla för att se vilka som är lämpliga att jobba med, säger han.

Det finns inga uppgifter på hur stora mängder kött som sålts till kunderna under den här perioden. Och det finns inte heller några uppgifter på hur mycket kött som sålts innan.

”Det är bedrägeri”

Hemköp är också en av de kedjor som sålt fuskköttet. Totalt handlar det om tre Hemköpsbutiker som erbjudit produkten till sina kunder under hösten.

Claes Salomonsson, presschef på Axfood som äger Willys och Hemköp, berättar att Hemköps ledning varit i kontakt med alla butikerna och enligt honom känner de sig svikna.

– De känner sig lurade. De har köpt det här i god tro om att det är svenskt kött. Vi inom Axfood tar starkt avstånd från den här typen av verksamhet, de har sysslat med bedrägeri som drabbar hela branschen. Så får det inte gå till.

Det finns numera inget kött kvar i butikerna. Det finns inte heller några uppgifter på exakt hur mycket kött som sålts till Hemköps kunder under perioden.

Ingen Willys-butik har sålt köttet, och det har inte heller någon Coop-butik gjort under det senaste året. Däremot kan enskilda Coop-butiker ha gjort mindre köp från Gothemsgården fram till och med slutet av oktober 2014, enligt Tobias Ridergren, pressansvarig på Coop Sverige.

– Även om inte vi sålde köttet, så är det självklart jättetråkigt och allvarligt när leverantörer fuskar på det här sättet, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE