Mejla

Wolfgang Hansson

Så spelar saudierna dubbelt i kampen mot terrorn

Publicerad:

Ny terrorkoalition har udden riktad mot Iran

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz.

Saudiarabien pratar väldigt mycket om att bekämpa terrorism men gör rätt lite i praktiken.

Den nya terrorkoalitionen verkar vara ännu ett sätt att skyla över bristen på konkret handling.

Istället kunde kungadömet börja med att på riktigt delta i kampen för att bli av med farsoten Islamiska staten.

Att en stor grupp muslimska länder själva tar ett gemensamt initiativ för att bekämpa terrorism som begås i islams namn är i sig bra.  Men hur många internationella koalitioner ska egentligen slåss mot terrorn? Och är Riyadh verkligen rätt ställe för ett högkvarter?

Att Saudiarabien grundar alliansen handlar egentligen mer om att kung Salman vill stärka landets roll som regional stormakt. Kampen mot terrorismen är sekundär för ledarna i Riyadh.

Den nya koalitionens udd är riktad mot Iran, Saudiarabiens främsta konkurrent om makten i Mellanöstern.

Iran, som shiaislams starkaste fäste, har givetvis inte inbjudits att delta. Inte heller det shiadominerade Irak.

Istället blir den nya koalitionen ytterligare ett vapen i sunnimuslimernas kamp mot "avfällingarna" inom shiaislam och riskerar att ytterligare spä på den redan infekterade konflikten mellan de två huvudinriktningarna inom islam.

Redan i dag för Iran och Saudiarabien ett proxykrig mot varandra i Syrien.

Brist på aktion

Saudiarabien är redan medlem av USA:s internationella koalition mot Islamiska staten. Där har saudierna utmärkts sig mest för sin brist på insatser. När koalitionen inledde sina bombningar av IS fästen i Syrien i september förra året deltog saudiskt stridsflyg i några av räderna. President Obama ville förmedla intrycket av att även muslimska länder motsatte sig IS skräckvälde och var beredda att ingripa.

Sedan dess har saudierna, liksom övriga arabstater i Mellanöstern, enbart gjort sporadiska insatser i kriget mot IS. Varken Saudiarabien eller något annat lan i regionen, bortsett från Iran, har uttryckt minsta intresse av att ställa upp med marktrupper trots att det är vad alla militära experter säger är vad som krävs för att tvinga bort IS. Och trots att de arabiska länderna är mycket medvetna om att det mest legitima sättet, i den islamska världens ögon, är att muslimska länder besegrar IS. Västerländska marktrupper skulle utlösa kraftiga anti-västliga stämningar och snarast öka terrorhotet.

Finansierar IS

Saudiarabien skulle också kunna ta i med hårdhandskarna för att stoppa rika saudiska affärsmän från att bidra med pengar till IS. Det blir en aning märkligt när den saudiska regeringen uttalar sig stenhårt mot terror samtidigt som pengar från Gulfstaterna är en viktig inkomstkälla för IS.

Oljelandets inställning till IS är i själva verket mer vacklande än man vill medge. Saudiarabien har i många år använt en del av sina oljerikedomar till att sprida den form av islam som kungadömet förespråkar, wahabismen. Bland annat genom betala för att bygga moskéer utomlands. Denna konservativa form av islam påminner mycket om IS budskap.

Därför är det kanske inte så konstigt att det finns många saudier som sympatiserar med IS.

Terrororganisationen har också varit ett perfekt verktyg för Saudiarabien för att bekämpa Iran utan att själva behöva ge sig ut på slagfältet.

Blodigt inbördeskrig

Hellre än att bomba IS har Saudiarabien skickat sina bomplan till Jemen för att sätta stopp för de Iran-stödda houthirebellerna. Vilket lett till ett blodigt inbördeskrig där en av bieffekterna är att IS etablerat en närvaro i Jemen.

De saudiska ledarnas prioritet nummer ett är att motverka Irans inflytande i regionen. Kampen mot IS kommer i bästa fall på plats två.

Det är inget den nya terrorkoalitionen kan ändra på.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Iran

Riyad

Syrien

USA