Malmö

Fler anhållna för granatattacker i Malmö

Av: 

TT

Sara Kvarnström

NYHETER

Polisen har anhållit ytterligare en person för granatattacker i Malmö. En 21-årig man anhölls på förmiddagen och polisen följde upp med att anhålla en 26-åring på eftermiddagen.

Två personer anhölls på tisdagen för två olika sprängdåd utförda 2014 i Malmö. Männen greps tidigare på dagen i Malmö, där de båda bor. Magnus Pettersson som är åklagare i båda fallen vill inte kommentera exakt var männen greps, om händelserna hänger ihop eller om männen känner varandra på något sätt.

– Vi säger ingenting om utredningarna just nu, säger kammaråklagare Magnus Pettersson till Aftonbladet.

21-åring misstänkt för granatattack

Mannen som anhölls på tisdagsförmiddagen är en 21-åring som på sannolika skäl är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse i och med en granatattack på Adelgatan i centrala Malmö den 15 april 2014.

– Han är hörd och det kommer hållas flera förhör, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.

Magnus Pettersson vill inte svara på om mannen förekommer i några andra brottsutredningar just nu och inte heller om han är känd av polisen sedan tidigare.

Intressant i gängkriget

Det var på morgonen den 15 april 2014 som två skarpa granater hittades av en privatperson på trottoaren på Adelgatan i centrala Malmö. En av granaterna hade exploderat. När Aftonbladet rapporterade då hade polisen inga vittnen till explosionen. Polisen misstänkte då att granaterna hade en koppling till en bilbomb som detonerat i Malmö tidigare den veckan.

En 26-årig man anhölls på tisdagseftermiddagen misstänkt för en granatexplosion i området Seved den 19 maj förra året.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, säger Magnus Pettersson.

Sju bilar skadades i den kraftiga explosionen.

– En av bilarna är intressant i det pågående gängkriget som vi har här i Malmö sedan flera år, sa Hans Nilsson då, vakthavande befäl vid polisen i Skåne till Aftonbladet.

Under 2015 har ett trettiotal sprängdåd ägt rum i Malmö. Den 23 april i år detonerade ytterligare en granat på Adelgatan, den här gången utanför en restaurang.

I slutet av juli begärde Malmöpolisen om hjälp från polisens Nationella operativa avdelning (NOA) för att motverka det accelererande gängvåldet i området.

Fler gripanden inom kort

Så sent som måndagen den 10 augusti meddelade polisen på sin hemsida att det 20-tal utredningar kring den senaste tidens våldshändelser i Malmö går framåt. Åtgärder mot flera misstänkta gärningsmän är att vänta inom kort.

– Vi påbörjar nu en insats för att frihetsberöva ett antal personer som vi misstänker ligger bakom några av de utförda våldshandlingarna med handgranater och skjutningar i Malmö, säger Stefan Sintéus.

Insatserna kommer göras de närmaste dagarna säger Stefan Sintéus, men vilka ärenden där gripanden kan bli aktuella och om det finns utredningar som hänger ihop vill han inte gå in på.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Malmö

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Polismyndigheten