Pappan försökte rädda sin dotter

Av: Anton Kasurinen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Sprisse Nilsson/Ystads Allehanda
En tonåring saknas vid Haväng.

Pappans försök att rädda sin tonåriga dotter från att sugas ut till havs slutade i tragedi.

Båda dog i vågorna.

På stranden stod sonen i familjen och såg på, förgäves.

Drunkningsolyckan inträffade på stranden Haväng strax norr om Kivik i måndags eftermiddag.

En pappa i 40-årsåldern och hans tonåriga dotter sveptes då ut till havs när de badade vid stranden. Pappan dog på sjukhus av sina skador och flickan hittades inte till en början. Under onsdagen rapporterade Ystad Allehanda att en kropp hittats på en strand i Haväng och att det enligt polisen sannolikt är den saknade flickan.

"Det är en otäck sträcka"

Polisens teori är att pappan och flickan sveptes ut av starka undervattensströmmar, som är vanligt förekommande i området.

– Den väderleken som rådde då, det var en stark pålandsvind, gör att det blir ett fruktansvärt sug ut mot havet. Strömmarna kan dra ut en till havs likväl som de kan dra ned en under ytan. Det är vida känt här. Det är en otäck sträcka där i det området, säger Magnus Svall, inre befäl på polisen i Ystad.

I området finns varningar för starka undervattensströmmar. Familjen, en pappa med dotter och son samt sonens flickvän, var turister från Tyskland på semester i Sverige.

– Att det råkar vara en turist kan ju göra att de kanske inte sett skyltarna eller inte känner till lokala förhållanden, säger Magnus Svall.

Sonen såg dramat från stranden

Polisens bild av olyckan är att dottern och pappan gick i vattnet först. Sonen följer efter. Sedan märker sonen att de inte kan ta sig tillbaka. Dottern är långt ute och pappan försöker få tag i henne. Sonen lyckas ta sig i land och slår larm med hjälp av några personer som sitter på stranden.

– Sedan gör han ett försök att ta sig ut med en livboj för att hjälpa till men tvingas ge upp. Han kan inte längre se var de har tagit vägen, säger Magnus Svall.

Efter en stund blir pappan insvept av vågorna. Hjärt- och lungräddning påbörjas och han förs till Ystads lasarett. Där dödförklaras han senare under kvällen.

Polisen har slutat söka efter flickan

Sjöräddningen och räddningstjänsten avbröt sökandet efter flickan strax före klockan 19. Polisen upprättade en anmälan om försvunnen person och fortsatte sökandet med några få patruller. På tisdagsmorgonen avbröt även polisen sitt sökande.

– Man bedömer det som uteslutet att hon skulle kunna anträffas vid liv efter så här lång tid. Det finns ingen möjlighet att hon kunnat överleva efter den här tiden i vattnet, sa Magnus Svall då.

Polisen meddelade på onsdagen att anhöriga underättats om kroppen som hittades på en strand vid lunchtid samma dag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN