Uppgifter: Alla börjar tröttna på Assange

1 av 4

avSebastian Hagberg

NYHETER

Han tar mycket plats, är kräsen med take away-maten och kostar skattebetalarna 130 000 kronor om dagen.

Nu uppges både Ecuador och Storbritannien ha tröttnat på Julian Assange, 44.

– Det är omöjligt att bedriva diplomati, säger en diplomat med insyn till The Times.

I tre år har Julian Assange bott på Ecuadors ambassad i London.

Sexualbrottsanklagelserna och hotet om utlämning till Sverige fick Wikileaksgrundaren att ta sin tillflykt till ambassaden i juni 2012. Han har inte lämnat byggnaden, som ligger i exklusiva Knightsbridge, sedan dess.

Nu uppger brittiska The Times att personalen på Ecuadors ambassad börjar tröttna på sin gäst.

Damtoaletten gjordes om till sovrum

Enligt tidningen har Assange tagit över ett av ambassadens kontor där han kan ringa sina Skypesamtal och träna på det löpband som donerades av regissören Ken Loach.

För att Assange skulle ha någonstans att sova gjordes damtoaletten om till sovrum. Ecuador hyr också in ett säkerhetsföretag som bedriver dygnet runt-bevakning inne på ambassaden.

Vakten tar också Assanges middagsbeställning, som görs till olika restauranger i London varje dag. Detta eftersom han är rädd för att bli förgiftad.

När Assange bjuder på fest får gästerna dock betala för mat och dryck själva.

– Det är omöjligt att bedriva diplomati när du också fungerar som ett enmanshotell, säger en diplomat med insyn till The Times.

Kan kosta skattebetalarna 400 miljoner

Men Julian Assange anstränger inte bara Ecuadors ekonomi. Enligt Daily Mail kostar den brittiska polisens övervakning av ambassadbyggnaden motsvarande 130 000 kronor om dagen.

Skulle det bli så att Assange stannar i fem år till kommer han att ha kostat skattebetalarna 30 miljoner pund, nästan 400 miljoner kronor, skriver Daily Mail.

Flera brott preskriberade

I veckan gick preskriptionstiden ut för flera av de brott – sexuellt ofredande och olaga tvång – som Assange misstänkts för.

Misstanken om våldtäkt kvarstår dock. Preskriptionstiden för det går ut först om fem år.