Burundi

Presidenten tillbaka i Burundi

NYHETER

Militärkuppen i Burundi har misslyckats.

Det uppger kuppledaren nu på morgonen.

Och president Pierre Nkurunziza ska åter vara på plats i huvudstaden.

– Vi har beslutat oss för att ge upp... Jag hoppas att de inte dödar oss, säger kuppledaren Godefroid Niyombare till AFP per telefon.

Minst tre av kuppledarna ska också ha gripits av regimtrogen militär, men Niyombare verkar fortfarande vara på fri fot, enligt Reuters.

AFP:s reporter pratade med kuppmakarnas talesperson, Venon Ndabaneze, på telefon precis när denne greps av regimtrogen militär. Även Cyrille Ndayirukiye, andreman bland kuppledarna, har gripits.

Enligt uppgifter från presidentens stab befinner sig Nkurunziza åter i huvudstaden Bujumbura och ska tala till nationen inom kort.

Våldsamma protester

Burundi har skakats av våldsamma protester sedan presidenten sagt att han kandiderar för en tredje mandatperiod, vilket enligt oppositionen strider mot landets grundlag.

I onsdags meddelade generalmajor Niyombare att presidenten och hans regering avsatts, ett påstående som avfärdades av presidentens talesman som "ett skämt".

FN:s säkerhetsråd har fördömt kuppen, även om rådet var oenigt in i det sista. Ryssland och Kina argumenterade för att dispyten om presidenten har rätt att ställa upp för en tredje mandatperiod eller inte är en fråga som borde lösas internt. Rådet har dock valt att enigt fördöma kuppen.

TT

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Burundi

ÄMNEN I ARTIKELN

Burundi

Pierre Nkurunziza