Klara dagen – trots paraden

Pride 2014.
Pride 2014.

I dag fylls Stockholms gator av många tusentals firande människor när årets Pride-parad går av stapeln.

Så här kan du följa den via Aftonbladet – eller undvika den om du är stockholmare på resande fot.

– Det finns risk för att det drar ut på tiden, säger Anders Lindberg, ansvarig för polisinsatsen under paraden.

Stockholm Prides parad har blivit en årligen återkommande institution. Tusentals hbtq-personer, anhöriga, föreningsaktiva eller bara toleransfirande människor paraderar längs med centrala Stockholms gator – och intresset från allmänheten brukar vara stort.

– Idag manifesterar vi tillsammans för lika rättigheter, för oss själva och för alla de som inte kan, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride, i ett pressmeddelande.

Rekord redan innan start

Paraden är redan nordens största i sitt slag – och i år kommer den slå rekord igen, enligt arrangörerna.

– Jag är stolt över att en halv miljon människor fyller Stockholms gator och står upp för vår rätt att vara oss själva, säger Sandra Ehne.

I paraden marscherar runt 200 olika grupper, allt från Vikingar för mångfald via Stolta skateboardåkare till Kurdiska HBTQ-vänner. Men som vanligt deltar en stor mängd företag, myndigheter och fackföreningar, som Försvarsmakten och Åklagarmyndigheten.

Ställer till det för trafiken

Men med en rejäl parad kommer störningar i kollektiv- och biltrafiken.

– Med tanke på vädret så är vår bedömning att ekipagen och paraddeltagarna kommer att gå lite långsammare. Så det finns risk för att det drar ut på tiden, säger Anders Lindberg, ansvarig för polisinsatsen under paraden.

Han rekommenderar resenärer i Stockholms innerstad att lämna bilen hemma.

Paraden slingrar sig från Hornsgatan på Södermalm till Östermalms IP. Och den förstnämnda gatan, en pulsåder på Södermalm, är avstängd till klockan 16.

Resenärer till Östermalm och Djurgården uppmanas ta Norra länken om de kör bil, för kan bli krångligt att köra genom centrum.

Skeppsbron kommer vara avskuren mellan 12.30 och 16, vilket även försvårar för trafiken till Gamla stan.

Även vid Klarabergsgatan, över Sergels torg och till Sveavägen, i höjd med Olof Palmes gatan, är trafiken avstängd. Dessutom är Kungsgatan helt avstängd mellan Sveavägen och Stureplan.

Följ med via Aftonbladet

Aftonbladet kommer rapportera live från paraden och bjuder bland annat på ett enormt bildextra med kändisar, festande deltagare, hisnande utstyrslar och festyra.

Publisert: