Ex-partiledaren petas ur SD-toppen: ”Vill bestraffa mig”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ULF PALM/TT
Mikael Jansson.

Ex-partiledaren Mikael Jansson kritiserade SD-ledningen för uteslutningen av Gustav Kasselstrand.

Veteranen, som redan förlorat makten i Göteborg, kommer i helgen även att petas ur partistyrelsen.

– Det verkar som om man vill bestraffa mig, säger Jansson.

På fredag inleds Sverigedemokraternas partikongress, även kallat landsdagar, i Lund. Där ska ombuden besluta om vilken politik som ska föras framöver. Men man ska dessutom besluta om vilka som ska sitta med i partistyrelsen under de kommande två åren.

För knappt två veckor sedan presenterade valberedningen sitt förslag där man vill att flera nya namn ska väljas in i partiets toppskikt. Men samtidigt stod det klart att bland annat SD-toppen Mikael Jansson, som var partiledare för SD 1995-2005, petas från sin suppleantplats.

Det är andra gången på kort tid som SD-veteranen avpolletteras av partiledningen. I våras förlorade han makten som ordförande i Göteborgsdistriktet efter att han utmanats av Jörgen Fogelklou, som tidigare arbetat nära SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Kritiserade partiledningen

I våras var Jansson en av få som öppet kritiserade partiledningen när de valde att utesluta Gustav Kasselstrand, då ordförande för Sverigedemokratisk ungdom, SDU. Det är en kritik han fortfarande står för.

– Jag är fortfarande av den åsikten att för kompetensförsörjningen för partiet i framtiden hade det varit bra att Gustav Kasselstrand och hans närmaste hade varit kvar, säger Jansson.

Han menar att han nu straffas för att han tog ställning mot partilednings linje.

– Vi röstade om uteslutningen av Kasselstrand i partistyrelsen och då blev det ju en majoritet för uteslutning. Det verkar nu som att man vill bestraffa den minoritet som vill försvara honom. Det är den bild jag har av läget.

”Försöker få till toppstyrning”

Mikael Jansson tycker att beskedet om att han nu petas är tråkigt.

– Det är bättre för partiet om man har en bredare demokrati och att man tillåter fler åsikter än att man ska försöka få till en toppstyrning.

Han poängterar att SD har vind i seglen och inte är illa ute.

– Men jag tycker också det är viktigt att alla åsikter också kan göra sig hörda och att man inte försöker att skära bort de som tycker annorlunda. Det är viktigt att alla får säga vad man tycker.

Partiveteranen Jansson har inga planer på att lämna politiken, trots avpolletteringen.

– Jag jobbar ju med försvarsfrågorna i riksdagen och har inte problem att fylla min tid med det. Även innan var det riksdagsuppdraget som var det tyngsta.

Valberedningens ordförande Michael Rosenberg vill inte kommentera frågan.

– Jag vill inte diskutera enskilda kandidater till partistyrelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN