Här clownar finska aktivisterna invandrarkritiska ’Odinsoldater’

Gruppen ”Soldiers of Odin” säger sig vara en ”fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland” och påstås patrullera på gatorna.

I Tammerfors fick de sällskap – av antirasistiska clowner.

”Vi slog oss samman med det finska medborgargardet och Loldiers of Odin lovade att skydda dem medan vi dansade runt dem till glada vaggvisor” uppger clownerna.

Lördagskvällen i finska Tammerfors bjöd på dubbla uppsättningar frivilliga som patrullerade på gatorna.

En av grupperna var främlingsfientliga medborgargardet ”Soldiers of Odin” som den senaste har tiden setts till på finska gator där de uppger sig patrullera i svarta kläder med gruppens namn tryckt på ryggen för att de ”bryr sig om sina egna”, uppger Yle. Deras mål är att skydda finländarna och de säger sig vara en ”fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland”.

Vill göra gatorna ”mer helfestliga”

Den andra gruppen som vakade på stan var antirasistiska clowner som kallar sig ”Loldiers of Odin”.

De säger sig ha gett sig ut i den kalla finska natten för att ”försöka göra gatorna säkrare och mer helfestliga”, skriver de på en nystartad blogg.

– Ryktet är att det är väldigt trendigt att patrullera på gatorna nuförtiden och att det är för alla människor och djurs bästa, så vi samlade också ihop en stapplande och klumpig elittrupp, säger clownen Klaara i ett uttalande på bloggen.

– Men medan vi var upptagna med att rulla runt och göra kullerbyttor insåg vi att alla bara skrattade åt oss.

De två grupperingarna samsades fredligt i det offentliga rummet och mötet har förevigats i ett klipp som publicerats av ”Loldiers of Odin” på Youtube.

Häftig debatt i Finland

Enligt de sistnämnda siktades även duvor, en skyndsam hare och ”packade” barbesökare i stan under natten.

En häftig debatt rasar i Finland sedan olika medborgargarden, vissa av dem högerextrema, den senaste tiden börjat patrullera gatorna. Uttalanden från samlingsregeringen har tytt på oenighet i frågan, skriver TT.

Finska polisen uppger för Yle att det inte finns några lagliga hinder för att patrullera gatorna – varken för clowner eller nationalister. Enligt polisöverdirektör Seppe Kolehmainen garanteras medborgarnas rörelsefrihet i grundlagen.

Men:

– Patrullering på gatan ger ändå inga extra rättigheter eller befogenheter att blanda sig i vad andra människor gör, säger Seppo Kolehmainen till Yle.

Polisen uppger att de följer läget och ingriper i eventuell olaglig verksamhet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN