Massövergreppen i Kungsträdgården

SD kräver rikspolischefens avgång

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Rapporterna om massövergrepp på unga tjejer under en festival i Stockholm fortsätter att väcka reaktioner.

Nu kräver Sverigedemokraterna att rikspolischefen Dan Eliasson lämnar sin post, då han tidigare sagt att han inte gillar partiet.

Men Eliasson menar att utredningen om vad som hänt kommer att bli objektiv.

– Man kan lita på objektiviteten och neutraliteten på internutredningar där chefen är utsedd direkt av regeringen, jag har ingen möjlighet att påverka detta arbete, säger han.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om hur polisen mörkat att ett stort antal unga tjejer sextrakasserats på en ungdomsfestival i Kungsträdgården i Stockholm sommaren 2015 har både statsminister Stefan Löfven (S) och M-ledaren Anna Kinberg Batra krävt att polisen ska lägga korten på bordet om vad som hänt. Rikspolischefen Dan Eliasson har sagt att frågan nu ska utredas.

Polisföreträdare har sagt till DN att händelserna har mörkats för att det riskerade att gynna Sverigedemokraterna i opinionen.

– Svensk polis ska vara helt neutral i förhållande till det politiska systemet, sa Eliasson tidigare i dag till Aftonbladet.

Han berättade också internutredare kommer att kopplas in för att säkra att det blir en oberoende granskning.

Kräver att Eliasson lämnas sin post

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommenterar nu historien i ett uttalande. Han skriver att polisens arbete måste vara konsekvensneutralt.

– Det är synnerligen allvarligt om partipolitiska hänsyn tillåts styra vilken information polisen delger allmänheten. Det är helt oacceptabelt. På samma sätt är det oacceptabelt att polisen bortser från brottsoffers intressen av politiska skäl.

SD kräver också att rikspolischefen Dan Eliasson lämnar sin post. Enligt Åkesson hyser han ett starkt agg mot SD.

– Om det finns ett problem inom polisen där man mörkar viss brottslighet för att ett politiskt parti inte ska gynnas, då är jag rädd att Eliasson själv och hans politiska ställningstaganden kan vara en del av det problemet.

Åkesson tar upp en uppmärksammad händelse i februari 2014. Eliasson, då generaldirektör på Försäkringskassan, skrev då en tweet:

”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”

– Jag förutsätter att detta utreds av oberoende instans. Rikspolischefen hyser ett dokumenterat agg mot såväl Sverigedemokraterna som mig personligen, varför en utredning som han tillsätter får mycket låg trovärdighet i detta sammanhang. Dan Eliasson borde givetvis sägas upp om han inte avgår självmant, säger Åkesson.

Kräver utredning

Han vill nu att regeringen ska tillsätta en "oberoende, nationell kommission".

– De senaste dagarna har vi fått rapporter från flera svenska städer: Kalmar, Helsingborg, Stockholm och nu senast Malmö, om systematiska sexuella övergrepp liknande dem i Köln. Vi kräver att regeringen nu tar sitt ansvar för att reda ut vad det är som händer i våra svenska städer, och varför det undanhållits från allmänhetens kännedom.

På en presskonferens under eftermiddagen fick Dan Eliasson frågor om sin tweet från 2014.

– Jag sa redan då att jag i efterhand kände att jag kanske borde formulerat mig försiktigare.

Han menar dock att konsekvensneutraliteten är extremt viktigt för svensk polis och att frågan kommer att utredas på ett korrekt sätt.

– Man kan också lita på objektiviteten och neutraliteten på internutredningar där chefen är utsedd direkt av regeringen och jag har ingen möjlighet att påverka detta arbete.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige år 2028 – om SD skulle ha makten

ÄMNEN I ARTIKELN

Massövergreppen i Kungsträdgården

Dan Eliasson

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson