Almedalen bakom kulisserna

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Det du inte visste, eller kanske glömt, om Almedalen

Under hela veckan har politiker och pr-konsulter fyllt Visbys gränder.

På scenen har partiledarna gjort sina stämmor hörda och gett sin bild av världen.

Men det har du redan läst om.

Här är du hela listan på det som skedde bakom kulisserna – sådant du inte har sett eller kanske redan glömt. Bombhundarna, knipdansen och fiendskapen.

1. Polishundar genomsökte landshövdingens residens – där statsministern och statsråden vistades.

Statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla hälsades välkommen till Visby av landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård. Men bakom handskakningarna och leendena fanns också en hel del allvar.

Aftonbladets fotograf Lotte Fernvall blev vittne till hur polisen gick in i landshövdingens residens med bombhundar och genomsökte lokalerna där statsministern och flera av ministrarna vistades. Bland annat hölls veckans regeringssammanträde i den pampiga byggnaden.

Terrorläget i omvärlden har tagits på största allvar och poliser och säpovakter har varit mycket närvarande under hela Almedalsveckan.

2. Vem ska skoja med Björklund?

Jan Björklund fick frågan vem av allianskollegorna han skämtar med, nu när lustigkurren Göran Hägglund har försvunnit.

Det blev tyst. Det enda som hördes var raspet när Jan Björklund strök sig över skägget. Till slut svarade han:

- Hm, Anna Kinberg Batra … nej, jag får återkomma till den frågan.

Foto: Stefan Mattsson

3. Fi-farao vad de har svårt för varandra.

I Aftonbladets tv-utfrågningar har partiledarna fått snabbfrågor där de tvingats välja mellan olika alternativ. Och ibland har svaren blivit mer avslöjande än vad de kanske hade önskat.

När Gustav Fridolin skulle välja mellan samarbetspartnern i budgetfrågor, Vänsterpartiet, och Gudrun Schymans Feministiskt initiativ, Fi, blev det tydligt att sämjan inte är den bästa. MP-språkröret valde – Fi.

När Jonas Sjöstedt (V) fick samma fråga, men med MP och Fi, blev också hans svar detsamma - Fi.

Och Anna Kinberg Batra, den nyvalda moderatledaren som företräder ett parti som är emot kvotering, valde ändå detta alternativ före mansdominas.

4. "Hoppa upp och ner och knipa"

Kulturminister Alice Bah Kuhnke vann discjockey-tävlingen, Dagens Medias "DJ Battle" i Almedalen - detta trots att hon inte varit på disco sedan 1900-talet. Hennes egen beskrivning av sin dansstil drog ner veckans största skratt i Aftonbladets tält.

– Det är väldigt positivt att även om man inte varit ute på diskotek sen 1900-talet så funkar exakt samma rörelser.

Hur skulle du vilja beskriva din dansstil?

– Hoppa upp och ner och försöka knipa samtidigt?

5. Birgitta Ohlsson gjorde entré – med dunder, brak och stenhård slägga.

FP:s utrikespolitiska talesperson återkom på fredagen till den politiska scenen efter föräldraledigheten. Comebacken inleddes med en stor intervju i Aftonbladet där hon svingade hårt mot samarbetspartnern i Alliansen, Moderaterna. "De blockerade viktiga frågor år efter år" sa hon bland annat. En av frågorna hon menade hade försenats av M handlade om arbetet mot våldsbejakande extremism.

6. Ex-ministrarnas behåring v/s Aftonbladets ledarsida

När Anders Borg en gång klippte av hästsvansen, angav han som en anledning att Aftonbladets ledarsida publicerade ofördelaktiga bilder på honom. När förre finansministern nu kom till Almedalen verkade det dock som att en ny hästsvans är på gång.

– Jag har rest så mycket så att jag har inte hunnit klippa mig. Men jag utesluter ingenting.

Jan Björklund kom däremot till Almedalen i sommarskägg. Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin frågade sig däremot på Twitter om det var ett "knullskägg", vilket fick det att storma på sociala medier. Själv konstaterade Jan Björklund att han skaffat ssemesterskägget för att få igång sommaren:

– Och det funkade ju!

7. En nattkatt ute i vimlet.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra sa till Aftonbladet före sitt premiärtal i Almedalen att hon var lite nervös. Efteråt slappnade hon av med några av sina partikompisar i Visbys nattliv. Klockan 01:33 fångades hon på bild i glada vänners lag på en av stadens innekrogar.

8. Hobbitporten

Ut genom den här avsides belägna dörren kom, enligt uppgift, Fredrik Reinfeldt och Roberta Ahlenius. Vad gjorde de där? Vart var de på väg? Hur kom de in? Frågorna var många, men svaren uteblev. Porten, som passat bra för någon i Frodo Baggers storlek, kom dock snabbt att beskrivas som "Hobbitporten".

9. Ett skämt eller inte ett skämt? Förvirringen var total.

MP-språkröret Åsa Romson ångrar nog att hon ställde upp i SR:s humorprogram "Tankesmedjan".

När hon placerade Auschwitz i södra Tyskland, för att kort därefter rätta sig och säga Polen, trodde programledaren och alla andra att hon hade skämtat om sitt eget uttal. Men nej, efteråt framhöll hennes stab i flera samtal att det hela hade varit en "felsägning". Därefter ville hon inte prata mer om saken. Och ingen blev klokare av svaret.

I fokus i almedalen Åsa Romson, miljöminister och vice statsminister, placerade Auschwitz i södra Tyskland i ett humor- program i P3 i går. ”Jag gissar att hon försökte skämta”, skriver programledaren på Twitter. Foto

10. "Du har fel, min vän. Du ljuger i tv!"

Almedalens storbråk utbröt i en debatt i Aftonbladets tält.

Det var Hanif Bali (M) och Ewa Larsson (MP) som rök ihop ordentligt om Stockholm stads nya strategi mot IS-hemvändare.

"Du har fel, min vän. Nu får du ta och sansa dig lite. Nu får det vara ordning och reda i den här debatten!", sa Ewa Larsson.

"Jag har aldrig varit med om att en så högt stående politiker står och ljuger mitt i tv", svarade Hanif Bali.

Vem som hade rätt? Läs mer här.

11. Gör din plikt, kräv din rätt - det nya Almedalssvarta

Ställ klockan, upp och hoppa och ut och jobba! I årets Almedalen har partiledare efter partiledare påpekat vikten av morot och piska. Såväl Stefan Löfven som Anna Kinberg Batra och Jan Björklund har talat på temat.

Dagens politiker - från vänster till höger - låter allt mer som dåtidens arbetarrörelse som skanderade "Gör din plikt, kräv din rätt".

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM