Svenska vill stoppa Shell i Arktis

Publicerad:
oljerigg på platsNär Arktis is smälter öppnar det för nya möjligheter till bland ­annat fiske och oljeutvinning – men på bekostnad av miljön.
oljerigg på platsNär Arktis is smälter öppnar det för nya möjligheter till bland ­annat fiske och oljeutvinning – men på bekostnad av miljön.

Oljejätten Shells oljeriggar är på väg till Arktis men miljörörelsen Greenpeace är hack i häl, i ett försök att stoppa oljeutvinning i det känsliga området. Svenska aktivisten Isadora Wronski är en av dem som skuggar Shell över Stilla havet.

Oljejätten Shell är ett steg närmare att återuppta försöken att borra efter olja och gas i Arktis. USA:s inrikesdepartement har gett preliminärt grönt ljus för borrning utanför Alaska. Shells planer ska nu miljögranskas, vilket tar minst en månad, säger inrikesminister Sally Jewell enligt AFP.

Shell var redan innan tisdagens besked i färd med att flytta oljeriggar till området, för första gången sedan missödet nyårsafton 2012 då oljeriggen Kulluk slet sig och gick på grund utanför Alaska.

Skuggar oljeriggen

Greenpeacefartyget Esperanza följer just nu en av Shells två oljeriggar på vägen över Stilla havet mot Alaska. Ombord finns bland andra svenska Isadora Wronski.

– Vi vill exponera för världen vad Shell är på väg att göra. Även om Shell lyckats lura den amerikanska regeringen att ge tillstånd, så kommer vi inte att tillåta någon oljeborrning i Arktis, säger Greenpeaceaktivisten på satellittelefon till TT.

Ett av skälen till Greenpeacekampanjen mot oljeutvinning i Arktis är enligt Isadora Wronski klimatförändringarna.

– Klimatforskningen har tydliggjort att om vi ska klara att hålla den globala medeltemperaturen under två graders ökning så måste den arktiska oljan stanna i marken.

Extremt känslig miljö

Isadora Wronski påpekar att Kulluks grundstötning visar att Shell inte kan undvika olyckor. Kulluk blev så illa åtgången att riggen måste skrotas.

– Detta är en extremt känslig miljö där ingen kan klara av att städa upp ett oljespill.

Shells borrplattformar kommer också att mötas av protester i Seattle, där de väntas få sin bas. En stor motståndsrörelse har växt fram i USA, enligt Isadora Wronski. Hon vill inte avslöja om besättningen på Esperanza planerar några aktioner när riggen Polar Pioneer nått sin slutdestination.

TT

Publicerad: