Regeringen och V överens om tandvården

avOlof Svensson

Alla under 23 år kommer i framtiden få möjlighet till gratis tandvård.

Det står klart efter budgetförhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet.

– Det här var ett av våra mest prioriterade krav. Det är väldigt bra för alla unga i Sverige, säger Ulla Andersson (V).

Vänsterpartiet har lagt fram flera konkreta krav på regeringen Löfven inför budgetförhandlingarna. Nu har partiet fått igenom ett av de mest högprioriterade: gratis tandvård fram till 23 års ålder. Den nuvarande gränsen går vid 19 år.

– I dag är det väldigt tydligt att klass påverkar tandhälsan. Det här är ett steg i att bygga ut Sveriges välfärd, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk politisk talesperson.

Tvåstegslösning

Vänsterpartiets förhoppning var att genomföra tandreformen så fort som möjligt. Nu blir det en tvåstegslösning. 2017 höjs åldersgränsen till 21 år, 2018 till 23 år.

– Det är klart att ju tidigare det sker desto bättre. Samtidigt är det många system som måste ställas om vilket innebär att det blir svårt att genomföra på kort tid. Men det här är i linje med det vi ville och det känns bra, säger Ulla Andersson.

Västra Götalandsregionen har redan infört gratis tandvård fram till 24 år. Enligt Vänsterpartiet har andelen 20-21-åringar som besöker tandläkaren fördubblats efter införandet.

Många kommer kunna fortsätta gå till tandläkaren

På sikt kommer den nya reformen ge en allmänt bättre tandhälsa, menar Vänsterpartiet.

– Det är väldigt många unga som nu kommer kunna fortsätta gå till tandläkaren och troligtvis fortsätta även när man kommer upp i åldern och fått lite bättre ekonomi, säger Ulla Andersson.

Reformen beräknas kosta 223 miljoner kronor 2017 och 463 miljoner kronor årligen från 2018.

Vänsterpartiet har nu fått igenom flera välfärdskrav i förhandlingarna med regeringen. Förra veckan presenterades bland annat avgiftsfri mammografi från sommaren 2016 och gratis p-piller för kvinnor under 20 år från sommaren 2017.

– Det är bra att vi fått igenom det här. Sedan tycker vi att det behövs ännu större reformer, säger Ulla Andersson.

Höstbudgeten presenteras i sin helhet den 21 september.

ARTIKELN HANDLAR OM