Annie Lööf

Centertoppar svänger om Nato – föreslår svenskt medlemskap

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Centerpartiet har tidigare varit skeptiskt till ett svenskt Nato-medlemskap.

Nu ändrar partistyrelsen hållning – och föreslår att man säger ja till att gå med i försvarsalliansen.

”Slutsatsen att på­börja en process mot ett medlemskap i Nato bygger på hur vi sett utvecklingen i vår omvärld under lång tid och hur vi strategiskt vill bygga vår säkerhets­politik framåt”, skriver partiledaren Annie Lööf tillsammans med partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren och försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”En annan syn på neutraliteten”

I den hänvisar man också till den utredning, tillsatt av Alliansregeringen, som ambassadören Tomas Bertelman lämnade hösten 2014. ”Utredningen konstaterar att Sverige i dag saknar de fördelar som kommer med ett fullvärdigt medlemskap. Vi har ingen rösträtt eller formellt inflytande och vi saknar inte minst den kollektiva säkerhetsgarantin. Vi kan, med andra ord, inte räkna med att Nato kommer till undsättning vid en eventuell militär konflikt”, skriver C-topparna.

– Det har varit en bred diskussion som förts och nu lämnar partistyrelsen ett förslag till stämman. Även många motioner till stämman föreslår medlemskap. Och under det senaste året har det hänt så mycket i omvärlden. Dessutom finns i dag en annan syn på neutraliteten, säger Daniel Bäckström till TT.

Stämman ska ta ställning

Partiets tidigare ställning har varit att frågan om ett Nato-medlemskap bör utredas, men nu tycker C-topparna att Sverige ska slå sig ihop med Finland och att de båda länderna ska ansöka om ett medlemskap tillsammans.

”Det tror vi stärker våra bägge länders möjligheter att kunna bidra till stabilitet och säkerhet i närområdet men också i insatser för inter­nationell säkerhet”, skriver Lööf, Lundgren och Bäckström vidare i debattartikeln.

Om det skulle bli verklighet skulle samtliga nordiska länder vara med i Nato vilket ytterligare skulle stärka ”Nordens röst” i den globala utrikes- och säkerhetspolitiken, menar de.

Vidare föreslår de att ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen, precis som det norska, ska villkoras med att kärnvapen och stationära utländska trupper inte får finnas på svensk mark samt att Sverige i Nato ska driva fråga om att hela Norden ska vara en kärnvapenfri zon.

Partiet ska ta ställning till förslaget på stämman i Falun om en månad.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Annie Lööf

Nato

Centerpartiet

Kerstin Lundgren

Daniel Bäckström