Film

”Filmen är en tredje våldtäkt”

Av: 

John Granlund

Aftonbladets bevakning av Bjästafallet i mars 2010. Till höger en bild ur filmen "Flocken" som är inspirerad av händelserna i Bjästa.
Aftonbladets bevakning av Bjästafallet i mars 2010. Till höger en bild ur filmen "Flocken" som är inspirerad av händelserna i Bjästa.

NYHETER

När "Linnea" våldtogs i Bjästa vände sig hela samhället mot offret.

Nu kommer en spelfilm om fallet – där familjemedlemmar utmålas som alkoholister och pedofiler.

– Filmen är som en tredje våldtäkt, säger "Linneas" mamma.

I en debattartikel i Aftonbladet beskriver "Linneas" mamma vad som hon kallar för en "tredje våldtäkt": Långfilmen "Flocken" som hade svensk premiär i fredags.

– Vi har mått dåligt sedan i januari då vi fick reda på att filmen existerade och redan var färdig. Allra sämst mår ju Linnea som är stressad över att bli utsatt så här. Samtidigt tycker både hon och jag att det är principiellt viktigt att säga nej, säger "Linneas" mamma till Aftonbladet

Har inte godkänt

Regissören Beata Gårdeler har uppgett att man inspirerats av flera fall utöver Bjästa-fallet 2009, då 14-åriga "Linnea" våldtogs på sin skola och hela bygden tog våldtäktsmannens parti.

Men enligt "Linneas" mamma stämmer 80 procent av filmen överens med vad som Linnea råkade ut för - bland annat är grundpelarna i filmmanuset att våldtäkten inträffar på en skoltoalett samt att samhället därefter vänder sig emot offret.

– De har försökt få oss att godkänna filmen flera gånger men det skulle vi naturligtvis aldrig göra. Vi har träffat dem tre gånger och det är ju uppenbart att de själva tycker att filmen ligger nära sanningen om de bjuder in oss gång på gång, säger "Linneas" mamma.

"Otroligt kränkande"

De delar av filmen som inte stämmer överens med Bjästa-fallet beskriver "Linneas" mamma som rent förtal. I debattartikeln skriver hon att filmskaparna utmålar henne "som en alkis som anser att min dotter förstört mitt liv. Hennes styvpappa, min sambo, har i filmen ett incestuöst förhållande med min dotter. Givetvis är inget av det sant".

– Det är så otroligt kränkande. Det känns grymt mot oss att allmänheten inte kommer att veta vad som är sanning och inte. Gemene man kan ju inte avgöra vad som är förtal, säger "Linneas" mamma, som särskilt vänder sig mot att filmen fått 8 miljoner i bidrag från skattefinansierade Svenska filminstitutet.

Dessutom uppger familjen att trakasserierna har återkommit - såsom de gjorde efter våldtäkten 2009.

– Sedan hon blev utsatt så har det ju aldrig slutat. Nu har det ökat igen. Det rycker i dörren och det kommer kommentarer.

– Nu upprepas allt igen. Filmen är som en tredje våldtäkt.

"Väcker känslor"

Producenten och ansvariga utgivaren Agneta Fagerström-Olsson uppger att filmen inte bygger på våldtäkten i Bjästa 2009. Hon hävdar att det finns flera liknande fall som man tagit inspiration av.

– Tyvärr är det så djupt tragiskt att det hela tiden händer, i dag och i morgon. Skoltoaletten är den farligaste platsen i skolan.

Hon vill inte ta åt sig kritiken från familjen.

– Nej, men jag kan förstå att det väcker känslor. Vi har berättat en icke-unik historia och det finns säkert många där ute som är upprörda men vi hoppas också att det finns många som är tacksamma för det vi har gjort.

Agneta Fagerström-Olsson dementerar också att produktionen skulle ha vänt sig till familjen för ett godkännande.

– När det kom ut på SFI att vi hade gjort den här filmen så tog familjen kontakt med oss och frågade om de kunde få se filmen.

Så ni hade aldrig kontaktat familjen om inte de hade gjort det själva?

– Det stämmer.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Svenska filminstitutet

Örnsköldsvik

Brott