Stefan Löfven

Löfven lejde byggare – utan kollektivavtal

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Stefan Löfven (S) kräver att kollektivavtal ska gälla alla på den svenska arbetsmarknaden.

Men för ombyggnaden på sitt eget hus anlitade han ett företag som saknar kollektivavtal.

– Det var ett misstag från min sida, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna betonar att den svenska modellen på arbetsmarknaden bygger på att det finns starka parter som sluter kollektivavtal om löner och andra anställningsvillkor.

– Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, punkt slut, sa Stefan Löfven i samband med ett besök på en byggarbetsplats tillsammans med LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson 2013.

Saknar avtal

Aftonbladet kan nu avslöja att Stefan Löfven låtit en firma som saknar kollektivavtal utföra ombyggnad på hans fritidshus i Örnsköldsvik.

Stefan Löfven äger fritidshuset tillsammans med sin hustru. I höstas beviljade kommunen dem bygglov för att omvandla en carport till ett beboeligt hus.

– Företaget finns inte anslutna hos oss. Hade de haft kollektivavtal hade de varit anslutna här, säger en anställd på fackförbundet Byggnads medlemscenter.

Byggbolaget hade enligt Skatteverket tre anställda förra året. Ägaren medger att han inte har kollektivavtal. Han förnekar däremot inledningsvis att han utfört arbete på fritidshuset.

Sedan ändrar han sig och säger:

– På sätt och vis ja. Ja, jag kan säga det.

När Aftonbladet konfronterar Stefan Löfven med uppgiften säger han att han inte kommenterar frågor som rör bygget på hans hus.

– Jag kan bara säga det, att när vi frågar efter de som ska göra jobb så vill vi veta att de har kollektivavtal. Självfallet, säger han.

Senare skriver han i ett sms till Aftonbladet att han anlitade byggfirman i tron om att det var en egenföretagare:

”Då jag trodde mig anlita en egenföretagare utan anställda så frågade inte om kollektivavtal. Det borde jag ha gjort. Jag ställde flera kontrollfrågor för att jag ville att allt skulle gå rätt till, men jag borde också ha ställt frågan om kollektivavtal utifall att företaget skulle behöva anställa eller ta in underleverantörer. Det var ett misstag från min sida.”

Kämpar hårt

Fackförbundet Byggnads kämpar hårt med att företag ska ha avtalsenliga anställningsformer – även vad det gäller mindre bolag. Nästan allt som rör en anställning regleras i kollektivavtalet, säger Roger Johansson, chef på Byggnadsförbundets avtalsenhet.

– I vår svenska modell är det det som visar om man har schysta arbetsvillkor eller inte.

Vad kan man som privatperson göra för att kontrollera om ett företag har kollektivavtal?

– Om man ringer till vårt medlemscenter kan man se om det finns en anslutning. Det tycker jag absolut att man ska göra, säger Roger Johansson.

Hjälp oss att granska och avslöja! Mejla: Anette Holmqvist, Pär Karlsson, Lena Mellin, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson Du är skyddad som källa

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven