Polisen släpar bort migranterna

Av: Kerstin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

NYHETER

Tumult utbröt framför stadshuset i Malmö när polisen skulle rensa bort EU-migranternas madrasser och lådor från platsen.

Fyra personer, som satte sig till motvärn, omhändertogs tillfälligt.

– De får gärna sova här i natt, men de får inte belamra platsen med grejer och skräp, säger Robert Löffel, polisens talesperson.

Ett 50-tal EU-migranter och nästan lika många aktivister är fortfarande samlade framför stadshuset i Malmö, i protest mot rivingen av migranternas läger i Sorgenfri i tisdags morse.

Lastpallar och frigolitskivor

Efter att ha manglat frågan under dagen beslutade polisen att gå in och tömma torget från alla madrasser, lastpallar, frigolitskivor och annat bråte som släpats dit under det senaste dygnet.

– Det är inte förenligt med ordningslagen, säger polisens presstalesman Lars Förstell.

Polisen inledde med att informera EU-migranterna med hjälp av tolk. EU-migranterna är inte misstänkta för något brott och kommer att få stanna kvar på platsen för att fortsätta sin protest.

Men allt som i princip är större än en halv kvadratmeter kommer att beslagtas om de protesterande inte följer uppmaningen.

– Då kommer vi att ta hand om föremålen och förverka dessa enligt ordningslagen. Men de får själva möjlighet att ta hand om sakerna och se till att de kommer bort därifrån, säger Förstell.

30 minuter på sig

Enligt polisen fick migranterna efter beskedet cirka 30 minuter på sig att plocka undan sina saker.

Vid 18.30-tiden började poliser att släpa bort folk från platsen.

Ett antal personer vägrade enligt polisen att följa uppmaningen.

Enligt Robert Löffel var det inte migranter utan aktivister som agerat så att polisen tagit till våld.

– Det är det sista vi vill göra. Vi har kommunicerat mycket länge för att slippa detta, men man har inte velat medverka utan sätter sig till motstånd mot oss, säger han.

– Fyra personer är tillfälligt omhändertagna efter att ha satt sig till motvärn och angripit polismännen.

De är dock inte misstänkta för brott.

Tidigare under dagen sa polisens att man inte skulle ingripa mot protesten så länge det inte byggdes vindskydd och tält. Madrasser, kartonger och annat som tar bort lite av höstkylan är inget som stör, var budskapet då.

Att polisen nu har ändrat uppfattning beror enligt Förstell på att allt fler saker flyttats till platsen.

– Området är belamrat av föremål som kommit att samlas där i allt större omfattning. Det handlar om kartonger, lastpallar och annat, säger han.

Bevakning i natt

Däremot understryker han att den allmänna sammankomsten får fortsätta, vilket innebär att polisen inte kommer att ingripa mot de människor som finns på plats.

Vid 19-tiden hade polisen städat upp framför stadshuset och det var åter lugnt på platsen.

Men ett stort antal poliser är på plats och kommer att fortsätta bevaka området under kvällen och natten, enligt Robert Löffel.

Publicerad: