Terrorattackerna i Paris 2015

Terroristerna bakom attackerna i Paris – döda, gripna, jagade

Av: 

Johan Furusjö

Jon Demred

NYHETER

Vad vi vet nu: terroristerna som har identifierats eller jagas efter terrordåden i Paris den 13 november 2015.
Senast uppdaterad 26 april 2016

DÖDADE VID TERRORDÅDEN

BATACLAN:

Samy Amimour, 28, fransman

Samy Amimour, 28.

Sprängde sig själv på Bataclan. Från Parisförorten Drancy. Åtalades för förberedelse till terrorism i oktober 2012, i samband med ett försök att åka till Jemen, men släpptes mot borgen. Han flydde till Syrien och efterlystes internationellt.

Omar Ismaël Mostefaï, 29, fransman

Sprängde sig själv på Bataclan, identifierades genom fingeravtryck. Ska ha kända kopplingar till islamistiska extremister. Är fransk medborgare född i Parisförorten Courcouronnes. Identifierades 2010 som radikaliserad av myndigheter, men har enligt åklagaren inte tidigare kopplats samman med terrorism.

Foued Mohamed-Aggad, 23, fransman

Dödades av polis på Bataclan. Från Strasbourg i östra Frankrike. Reste till Syrien 2013 tillsammans med sin bror och en grupp på tio personer. Det tog nästan fyra veckor för polisen att identifiera mannens kvarlevor. Hans familj tipsade polisen efter att hans mor fått ett sms från Syrien med innehållet ”han dog 13 november med sina bröder”.

DOG VID STADE DE FRANCE:

Bilal Hadfi, 20, fransman

Bilal Hadfi.

Sprängde sig själv vid Stade de France och dödade en förbipasserande. Född 22 januari 1995, fransk medborgare boende i Belgien. Enligt The Independent ska säkerhetskällor ha uppgett att 20-åringen stridit med IS i Syrien och att han ska ha erfarenhet av att hantera sprängämnen.

”Ahmad al-Mohammad, 25”

Mannens riktiga identitet är okänd.

Sprängde sig själv vid Stade de France. Oklart om identiteten – ett syriskt pass med namnet Ahmad al-Mohammad hittades vid kroppen, men det tros vara falskt. Enligt passet kommer Ahmad al-Mohammad från Idlib, Syrien, och passerade genom Grekland i oktober. Franska utredare säger till AFP att allt tyder på att den verklige Ahmad al-Mohammad var en syrisk regimsoldat som dog för sju månader sedan. Veckan efter dådet greps en migrant i Serbien, vars pass innehöll samma uppgifter och tros ha tillverkats av samma förfalskare.

Oidentifierad man

Tredje stadion-bombaren.

Sprängde sig själv på en McDonald’s-restaurang nära Stade de France. Franske åklagaren uppgav 20 november att mannen rest in i Europa via Grekland i oktober tillsammans med den andre oidentifierade självmordsbombaren. Polisen släppte en bild på honom 22 november och ber allmänheten om hjälp att identifiera mannen.

DOG VID RESTAURANGATTACKERNA:

Brahim Abdeslam, 31, fransman

Brahim Abdeslam.

Sprängde sig själv på restaurang Le Comptoir Voltaire. Har också kallats Ibrahim i rapporteringen. Fransk medborgare boende i Belgien. Han hyrde den belgiska Seat Leon som användes vid attacken och hittades i Parisförorten Montreuil med tre kalasjnikov och 16 magasin i lasten. Tros ha varit ledare för en belgisk terrorcell som upplöstes i januari. Bror till Salah Abdeslam.

DÖDADE I POLISRÄD

Abdelhamid Abaaoud, 29, belgare

Abdelhamid Abaaoud misstänks vara terroristen som planerade terrorattackerna i Paris.

Dödades vid gryningsräden i Parisförorten Saint-Denis 18 november. Misstänks vara ”hjärnan” bakom attackerna. Befann sig vid Bataclan när polisen slog till för att frita gisslan, visar spårning av hans mobiltelefon. Belgisk medborgare bosatt i Bryssel, kopplas till minst sex planerade eller utförda IS-attacker i Europa, bland annat den misslyckade tågattacken i augusti då tre amerikanska soldater övermannade en 26-årig man beväpnad med automatvapen. Har stridit för IS i Syrien, och beskrivs som ”särskilt hänsynslös” och en av de mest aktiva IS-bödlarna. Dömd i sin frånvaro till 20 års fängelse. Misstänks ha planerat ännu en attack veckan efter de första dåden – den här gången mot affärdistriktet La Défense.
LÄS MER: Abaaoud hånade polisen

Hasna Aitboulahcen, 26

Hasna Aitboulahcen.

Dog i en explosion när en fransk insatsstyrka stormade en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis 18 november. Omständigheterna är oklara. Först sades att hon sprängt sig själv, men den 20 november uppgav en poliskälla för AFP att en man utlöst bomben. Var kusin till Abdelhamid Abaaoud, som också dödades i räden. Bodde i Parisförorten Clichy-sous-Bois. Hennes namn hade tidigare förekommit i en knarkhärva, och hon var därför bevakad – vilket kan ha lett polis till lägenheten.

Chakib Akrouh, 25, belgare

Dödades också vid gryningsräden i Parisförorten Saint-Denis. Kvarlevorna hittades knappt två dygn efter räden i lägenheten och tog åtta veckor att identifiera, uppger BBC. Tros vara den tredje mannen som deltog i attackerna mot barer och restauranger. Hans dna har hittats i Seat-bilen som de tre terroristerna åkte med.

Reste till Syrien 2013 och dömdes till fem års fängelse i sin frånvaro under tiden där.

GRIPNA

Fransk och belgisk polis har gjort hundratals insatser och gripit ett stort antal misstänkta. Terroristjakten pågår fortfarande. Här är några av de som gripits:

Salah Abdeslam, 26, fransman

Greps fredagen den 18 mars i en terrorräd i Molenbeek och utlämnades 26 april till Frankrike. Bror till Brahim Abdeslam. Fransk medborgare född i Belgien.

Förhördes med sin bror av belgisk polis vintern 2015 misstänkta för resor till Syrien. Hans roll i terrordåden är oklar. Två spår som utreds är att Abdeslam skulle ha utfört en attack i 18:e distriktet, men fått kalla fötter och flytt, samt att han kan ha skjutsat självmordsbombarna till Stade de France. Hans kreditkort har använts för att hyra den svarta Volkswagen Polo som användes vid attentaten, samt en svart Clio.

Mohamed Abrini, 30

Mohamed Abrini, 30.

Greps den 8 april 2016 i Bryssel. Har enligt RTL fångats av övervakningskameror på en bensinmack i Ressons vid motorvägen till Paris två dagar före dåden. Då körde han den Renault Clio som hittades övergiven i 18:e distriktet fyra dager efter attentaten och var i sällskap med Saleh Abdeslam. Misstänks också för inblandning i terrorattackerna mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel 22 mars 2015.
 

LÄS OCKSÅ: Terroristerna bakom attackerna i Bryssel

Osama Krayem, 23, svensk

GRIPEN. Greps fredagen 8 april i Bryssel och häktades för terrorbrott 14 april, misstänkt för inbladning i terrordåden i Bryssel 22 mars 2016.

Krayem var bosatt i Malmö men ska ha radikaliserats och tidigt under 2015 reste han till Syrien. Han återvände till Europa med flyktingströmmen under hösten samma år.

Reste enligt åklagare från Ulm i Tyskland till Belgien i oktober 2015, i en bil som hyrts av Salah Abdeslam.

Kan enligt utredningen kopplas till olika platser som använts av Paristerroristerna, bland annat huset i Bryssel där självmordsbältena som användes i Paris misstänks ha tillverkats.

Även känd under tre olika alias: Naïm El Hamed, Naïm Al Hamed och Omar Abdelkader

Hamza Attou, 21, belgare

Misstänkt bombmakare. Greps i Belgien dagarna efter terrordåden. Har anhållits misstänkt för terroristbrott tillsammans med Mohammed Amri. De två misstänks ha medverkat vid tillverkningen av självmordsbomberna – vid husrannsakan hos dem fann polisen gödningsmedel som kan användas för bombtillverkning. Misstänks ha skjutsat Salah Abdeslam från Paris till Bryssel efter dåden. Medger i förhör att de åkt till Paris, men hävdar att de bara skulle hämta upp en vän.

Mohammed Amri, 27, belgare

Misstänkt bombmakare. Greps i Belgien dagarna efter terrordåden. Har anhållits misstänkt för terroristbrott tillsammans med Hamza Attou. De två misstänks ha medverkat vid tillverkningen av självmordsbomberna – vid husrannsakan hos dem fann polisen gödningsmedel som kan användas för bombtillverkning. Misstänks ha skjutsat Salah Abdeslam från Paris till Bryssel efter dåden. Medger i förhör att de åkt till Paris, men hävdar att de bara skulle hämta upp en vän.

Man, 51

Greps i Tyskland. Den 5 november greps en 51-årig man i Tyskland som också misstänks ha kopplingar till terrordåden i Paris. Ska när han greps ha haft en fransk adress nedskriven på ett papper som hittades i bilen samt inlagd på gps:en. I bilen hittades också flera vapen samt sprängmedel. 51-åringen hävdar att han bara skulle besöka Eiffeltornet och att han inte känner till vapnen eller sprängmedlet.

Utöver dessa har ett stort antal tillslag gjorts i bland annat Paris, Belgien och Turkiet, där en 26-årig belgare greps 21 november.

SLÄPPT

Mohamed Abdeslam

Mohamed Abdeslam efter att han frigivits.

En av de tre bröderna Abdeslam, greps i Molenbeek Saint-Jean under lördagen. Är fransk medborgare och bor i Belgien. Släpptes under måndagen och misstankarna mot honom avskrevs. I en intervju säger han att han är chockad över brödernas dåd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattackerna i Paris 2015

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattackerna i Paris 2015

Terrorism

IS/Daesh (Islamiska staten)

Paris

Syrien