Anna Kinberg Batra

Riksdagsmajoritet sätter käppar i hjulet i Vänsterns profilfråga

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Vänsterpartiet krävde en utredning om vinster i välfärden för att stödja regeringens budget och ge Stefan Löfven möjlighet att styra.

Nu sätter Alliansen och Sverigedemokraterna käppar i hjulet för arbetet.

– Jag förutsätter att det blir nya direktiv till utredningen, det finns en majoritet för det i Sveriges riksdag, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

När riksdagens finansutskott i dag träffades stod det klart att det nu finns en majoritet bestående av Allianspartierna och Sverigedemokraterna för att förändra den uppmärksammade välfärdsutredningen. Frågan om hur vinsterna ska begränsas är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, som hade det som ultimat krav för att ställa upp på budgetförhandlingar med regeringen.

Uppgörelsen är en av de viktigaste delarna som den parlamentariskt svaga regeringens bas vilar på. Utan Vänsterpartiets stöd hade Löfven inte kunnat bli statsminister.

"Det är upp till regeringen att leverera"

Dagens besked, som innebär ett tillkännagivande från riksdagen till regeringen, betyder att en majoritet i riksdagen vill att utredningen ska få nya direktiv som pekar ut en annan riktning än den som V vill.

– Det finns en riksdagsmajoritet för att det ska vara ordning och reda i välfärden oavsett vem som driver den. Men att familjernas möjlighet att välja skola och läkare ska vara kvar, vi vill inte att den stoppas, säger Anna Kinberg Batra (M).

Hon menar att det nu är upp till regeringen att leverera.

– Det är så det fungerar med tillkännagivanden, regeringen måste ju återkomma till riksdagen.

Just vinstutredningen är ju vad regeringens samarbete med V vilar på. Är det här ett sätt att försöka skjuta ned det? 

– Det är så här det parlamentariska läget ser ut. Stefan Löfven har fått och tagit en möjlighet att bli statsminister. Men det innebär ju inte att vi har gett bort regeringsmakten hur som helst. I opposition ska vi lägga och utveckla bättre förslag och rösta för dem. Och det gör vi nu.

Kinberg Batra är tydlig med hur hon vill att direktiven till utredningen ska förändras.

– Valfriheten att välja skola och läkare är här för att stanna och får inte stoppas.

Hon har tidigare sagt att oppositionen är beredd att använda misstroendeförklaringar mot statsråd om inte regeringen följer vad riksdagen beslutat.

Upprör Sjöstedt

Dagens besked från SD, att man stödjer Alliansen linje i frågan, upprör V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Det här visar med all önskvärd tydlighet var Sverigedemokraterna står. De sätter riskkapitalet och vinstjakten före välfärden, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TT.

V-ledaren är också tydlig med att överenskommelsen inte ska omförhandlas.

Sverigedemokraternas talesperson Oscar Sjöstedt motiverar beslutet för Sveriges Radio:

– Det som Alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär.

Dagens beslut i finansutskottet är ett av över hundra tillkännagivande till regeringen från riksdagen, enligt TT. Tillkännagivanden är uppmaningar till regeringen att göra det riksdagen säger och en större eller mindre prestigeförlust för regeringen, beroende på fråga.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Kinberg Batra

Alliansen

Jonas Sjöstedt

Sverigedemokraterna

Oscar Sjöstedt

Vänsterpartiet

Vinster i välfärden