Toyota ifrågasatt: Hur har IS fått tag i så många fordon?

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Terrorgruppen visar i sin propaganda upp konvojer av bestyckade vita Toyota-bilar.

Nu utreds biltillverkaren av amerikanska antiterrormyndigheter.

– Tyvärr har Toyota Landcruiser och Hilux nästan blivit en del av IS varumärke, säger Mark Wallace vid Counter Extremism Project.

År 2011 sålde Toyota 6 000 bilar av modellerna Hilux och Landcruiser i Irak. Under 2013 när terrorgruppen IS bildas ökade försäljningen till 18 000 fordon och under 2014 sålde den japanska biljätten 13 000 fyrhjulsdrivna bilar i området, enligt ABC News.

Och under samma tid har bilarna synts flitigt i IS propaganda.

– IS har använt de här fordonen i strider, terrordåd och liknande. Och i nästan alla deras filmer så visar de upp en flotta, en konvoj, av Toyota-fordon och det är väldigt oroande, säger Mark Wallace, vid den ideella organisationen Counter Extremism Project som arbetar för att avslöja dold terrorfinanisiering, till ABC News.

”Blivit IS varumärke”

Nu amerikanska antiterrormyndigheter officiellt ställt frågan till Toyota genom finansdepartementet – hur har terrorgruppen fått så många Toyotas?

Det rapporterar ABC News som hänvisar till myndighetskällor men de har också fått uppgifterna bekräftade av Toyotas kommunikationschef i Washington, Ed Lewis.

– Vi har informerat finansdepartementet om våra leverantörskedjor i Mellanöstern och vilka steg Toyota har vidtagit för att säkra dem, säger Ed Lewis enligt ABC News.

Vilket är tydligt på de propagandafilmer där IS-soldater står på flaket på vita Toyotas med tunga vapen och terrorgruppens märke på.

– Tyvärr har Toyota Landcruiser och Hilux nästan blivit en del av IS varumärke, säger Mark Wallace vid den ideella organisationen Counter Extremism Project till ABC News.

Enligt biljättens policy säljer de inte fordon till köpare som kan misstänkas använda dem för ”paramilitära aktiviteter eller terrorism”, enligt kommunikationschefen Ed Lewis.

”Var kommer de ifrån”

Som också säger att Toyota stödjer utredningen som sköts av det amerikanska finansdepartementets antiterrorfinansierings-enhet.

– Det är omöjligt för Toyota att helt kontrollera andrahands- och illegala försäljningskanaler, säger han.

Amerikanska och irakiska myndigheter har inte lyckats spåra hur bilarna hamnat hos IS. Men tidigare i år rapporterades bland annat att det stulits 800 Toyota-bilar i Australien som myndigheterna misstänkte att de sålts till terrorgruppen, enligt ABC News.

Men Iraks ambassadör i USA Lukman Faily säger att hans regering tror att terrororganisationen köpt ”hundratals splitternya” Toyotas de senaste åren.

– Det här är en fråga vi har ställt våra grannar. Hur kan de ha helt nya fyrhjulsdrivna fordon, hundratals av dem – var kommer de i från?

Publicerad:

LÄS VIDARE