Viktig rebelledare dödad i Damaskus

Foto: Aloush.
NYHETER

Zaran Aloush, ledaren för den mäktiga rebellgruppen Jaysh al-Islam i den syriska huvudstaden Damaskus förorter, har dödats i ett flygangrepp.

Experter menar att dödsfallet kan komma att påverka fredsprocessen.

Zaran Aloush ska enligt gruppen ha dödats i ett ryskt angrepp mot gruppens hemliga högkvarter i den östra förorten al-Ghouta.

Han ska ha varit ideologisk motståndare till extremistgrupperna Islamiska staten (IS) och al-Qaidakopplade Nusrafronten. Zaran Aloush förespråkade en mer moderat form av islamism och kämpade för att kasta ut de mer extrema från områden som Jaysh al-Islam (Islams armé) kontrollerar.

Gruppen beskrivs som den viktigaste och mest välorganiserade rebellgruppen i Damaskus och den ska ha tillgång till tusentals stridande. Den 44-årige Zaran Aloush ansågs ha näsa för både organisation och politik.

Påverkar process

Jihadistexperten Charles Lister vid Brookings Institution skriver på Twitter att dödsfallet är en av oppositionens tyngsta förluster under hela kriget.

Journalisten och Mellanösternkännaren Aron Lund pekar på att Zaran Aloush var betydelsefull, och att Jaysh al-Islam var den mest militanta gruppen som efter samtal med andra rebellgrupper nyligen enades om att möta regimens företrädare i direkta förhandlingar i januari. Med Zaran Aloush död kan den ytterst splittrade oppositionens nyfunna sammanhållning falla samman, menar Lund.

Han pekar på att fredsprocessen kan påverkas genom att Jaysh al-Islam destabiliseras och försvagas.

Säker passage

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger samtidigt att syriska regimens flyganfall mot rebellkontrollerade områden nära Damaskus på torsdagen krävde 28 civila dödoffer, varav tio barn.

Mer än 250 000 människor har dödats och över en miljon har skadats sedan Syrienkonflikten bröt ut i mars 2011.

Nu är regimen på offensiven inför förhandlingarna med rebellerna i januari. Samtidigt ingås en rad lokala avtal under FN:s överinsyn. Bland annat ska cirka 200 av Nusrafrontens soldater ges säker transport från Deraa-provinsen i söder till rebellkontrollerat område i provinsen Idlib. Detta sker i utbyte mot att Nusrafronten släpper iranska officerare som hållits fångna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien