Spridning av zikavirus klassas som nödläge

WHO klassar spridningen av zikaviruset som ett internationellt nödläge.

Senast det hände var när västra Afrika drabbades av utbrottet av ebola.

Världshälsoorganisationen, WHO, klassar smittspridningen av det fruktade zikaviruset som ett internationellt nödläge, rapporterar Reuters.

WHO-chefen Margret Chan har tidigare beskrivit smittspridningen som "explosionsartad". Tusentals barn i Brasilien har fötts med fosterskador där zikaviruset, som sprids via myggor, misstänks ligga bakom. Forskare är övertygade om zikaviruset är boven i dramat, menar Marcelo Castro, hälsominister i Brasilien.

WHO har sagt att man förväntar sig tre till fyra miljoner zikafall i Nord- och Sydamerika, varav 1,5 miljoner fall i Brasilien inom loppet av ett år.

Finns inget vaccin

Folkhälsomyndigheten i Sverige uppmanar de som reser till länder där zikavirus sprids att skydda sig mot myggbett, och gravida kvinnor bör kontakta hälso- och sjukvården för råd inför resan.

Men nödläget påverkar inte reserekommendationerna.

– Vi uppmanar resenärer att hålla sig informerade och följa Folkhälsomyndighetens råd och gravida att konsultera sin mödravård, säger Karin Nylund vid UD:s presstjänst till TT.

Risken för resenärer att drabbas av allvarliga komplikationer bedöms i nuläget vara liten.

Det finns i nuläget inget vaccin mot zikaviruset. WHO säger att ett koordinerat internationellt gensvar mot smittspridningen krävs.

Mer aktiv bekämpning

Anders Wallensten, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tror inte att det internationella nödläget kräver restriktioner i form av till exempel flygförbud från Sverige till drabbade områden.

– Det tror jag inte. Det handlar mer om att samordning och hur smittspridningen ska bekämpas, säger Anders Wallensten.

Senast WHO flaggade för ett internationellt nödläge var när västra Afrika drabbades av utbrottet av ebola.

– Det innebär att WHO kan ta en mer aktiv roll kring forskning och bekämpning av viruset. För Sveriges del så innebär det att vi kommer att delta i en del möten, säger Anders Wallensten.

Varnar aktiva inför OS

Australiens olympiska kommitté (AOC) varnar sina aktiva för zikaviruset inför OS den 5 augusti och skriver att gravida kvinnor bör överväga om de ska åka till Brasilien.

Under tisdagseftermiddagen tog även Svenska olympiska kommittén (SOK) beslutet att avråda gravida personer från att åka till OS i Rio de Janeiro.

Det finns ingen anledning att tro att viruset kommer att spridas i Sverige – myggorna som bär viruset finns inte här och klimatet är för kallt.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN