Hotade öppet att bränna hvb-hemmet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Några dagar senare brann Jan Emanuels boende

1 av 3

Personalen förvarnades om att 16-åringen ville tända eld på Jan Emanuels hvb-hem.

Trots det reagerade ingen – pojken tilläts till och med ha cigarettändare på rummet.

Några dagar senare brann huset ner till grunden. 

Branden på Jan Emanuel Johanssons hvb-hem i Uppsala i december hade kunnat sluta i en fullständig katastrof. Lågorna spred sig blixtsnabbt från tvättstugan och vidare i huset där flera ungdomar och personal fanns. När brandkåren anlände var huset övertänt och gick inte att rädda.

Hotade öppet om att bränna ner

Samtliga som var i huset klarade sig utan fysiska skador. En 16-årig asylsökande pojke, bosatt på hemmet, greps omgående och misstänks nu för grov mordbrand.

16-åringen, som nekar till brott, hade bott på hemmet i två månader när branden bröt ut. Enligt personalen var han stundtals mycket aggressiv.

Bara ett par dagar före branden hotade han öppet med att tända eld på huset. Det framgår av förundersökningen som Aftonbladet har tagit del av.

Hotet ska ha uttalats när flera andra boende, samt två ur personalen, var närvarande. En pojke berättar dessutom i polisförhör att han hjälpte till att tolka vad pojken sa till personalen.

Misstanke om allvarlig psykisk störning

Pojkens berättelse stöds av ytterligare en pojke som bor på hemmet. Även han berättar i förhör att flera ur personalen var närvarade när 16-åringen sa att han tänkte bränna ner huset.

Två anställda på boendet berättar också i polisförhör att 16-åringen två dagar tidigare hotat med att "förstöra allting" och "förstöra hela huset".

Trots varningsklockorna vidtog personalen inga åtgärder. Pojken fick till och med ha en privat cigarettändare på rummet.

16-åringen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Det föreligger misstanke om att han begått brottet under allvarlig psykisk störning. Många av de ungdomar som kommer till Sverige har svåra problem, att få adekvat vård för alla som kommer hit är inte det lättaste, säger kammaråklagare Joachim Gyllencreutz.

Han vill däremot inte uttala sig om hvb-hemmet var rätt plats för pojken, eller om personalen borde ha tagit hoten på ett större allvar.

”Har aldrig träffat pojkarna”

Jan Emanuel Johansson vill inte svara på frågor om boendet eftersom han säger att han inte har insyn i verksamheten. Han säger däremot att personal inte får beslagta cigarettändare från de boende.

– Jag äger bolaget, jag är inte involverad i verksamheten. Jag har aldrig träffat pojkarna, jag har aldrig träffat personalen, förutom kanske någon vid något tillfälle. Därför kan jag inte och får jag inte uttala mig om enskilda ärenden, säger han.

Patrik Israelsson, verksamhetschef på Hoppet kil, säger att 16-åringen framförde hot två dagar innan branden.

– Jag minns inte om han exakt sa att han skulle tända eld, men han sa att han skulle förstöra huset.

Israelsson säger att boendet gör löpande riskbedömningar och att 16-åringen inte uppvisat tecken på att vara kapabel att bränna ner huset.

– Hot uttalas relativt ofta. Jag bedömde inte att det här hotet var allvarligare än hot som tidigare uttalats.

Rättegången mot 16-åringen fortsätter i slutet av februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE