Tio döda när skåpbil körde in i fotgängare

Av: Joakim Magnå, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tio personer dödades och 15 skadades när en skåpbil körde in i fotgängare i kanadensiska Toronto.

Bilens förare greps kort efter händelsen – och har nu identifierats som 25-årige Alek Minassian, uppger Torontopolisen.

Den misstänkte ska inte ha några kända kopplingar till terrorgrupper.

Polisen larmades till korsningen vid Yonge Street och Finch Avenue i stadsdelen North York i norra Toronto vid 13.27, lokal tid.

Den vita skåpbilen träffade ett stort antal människor när den körde upp på trottoaren. Föraren körde sedan vidare.

1 av 7 | Foto: Aaron Vincent Elkaim / AP
Räddingspersonal tar hand om en skadad person.

Peter Yuen, biträdande polischef i Toronto, beskriver det som en komplex utredning och förklarar att polisen kommer att finnas kvar i flera dagar på brottsplatsen – som sträcker sig flera kvarter, mellan avenyerna Finch och Sheppard.

– Vi har lokaliserat fordonet och har föraren i förvar, och han utreds för eftermiddagens händelse, säger han.

Övertäckta kroppar

Bilder från platsen visar övertäckta kroppar.

– Just nu har vi nio personer som är döda och 16 personer som är skadade, säger Peter Yuen på en presskonferens tre timmar efter dådet.

Därefter har ytterligare en person dött till följd av sina skador.

Tio patienter fördes till sjukhuset Sunnybrook. Två av dem dödförklarades på sjukhuset. I övrigt är fem av personerna kritiskt skadade, två allvarligt och en lindrigt.

Ett av offren är Anne-Marie D'Amico, som jobbade på bankkontoret Invesco på Yonge Street, rapporterar CBC.

Enligt Peter Yuen mobiliserar polisen alla tillgängliga resurser.

– Jag kan försäkra allmänheten om att alla våra resurser används för att hantera och utreda den här tragiska situationen.

Säkerheten har stärkts runt om i staden, bland annat vid ishockeyarenan Air Canada Centre där Toronto Maple Leafs möter Boston Bruins i NHL-slutspelet.

Motivet är okänt

Skåpbilen, en hyrbil, hittades med demolerad front omkring två kilometer bort vid Poyntz Avenue, skriver Globe and Mail.

Det var även där som föraren greps. Mannen lämnade skåpbilen och riktade vad som såg ut som en pistol mot poliserna, enligt vittnen, skriver Globe and Mail. Efter en stund släppte han föremålet och la sig ned på marken.

Några timmar senare gick Torontopolisen ut med namnet på den misstänkte gärningsmannen: 25-årige Alek Minassian från området Richmond Hill i Toronto.

Polisen har ännu inte berättat vad hans motiv var.

– Baserat på vittnesmål har vi ett fordon som startade norr om Yonge Street och Finch Avenue och körde söderut, vid vissa tillfällen på trottoarer och i vissa lägen mot trafikriktningen. Vid första anblick ser det definitivt ut att vara en medveten handling, säger Mark Saunders, Torontos polischef.

Enligt CBC ska den misstänkte inte ha några kända kopplingar till terrorgrupper.

Trudeau: Våra tankar finns hos de drabbade

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kommenterar händelsen kort på en presskonferens och i ett längre skriftligt uttalande.

”Det var med stor sorg som jag fick beskedet om den tragiska och vettlösa attacken som ägde rum i Toronto i eftermiddags. Å alla kanadensares vägnar vill jag framföra mina varmaste kondoleanser till offrens nära och kära och mina förhoppningar om ett snabbt och fullt återfrisknande för de som skadats” säger Trudeau.

Han riktar ett tack till räddningspersonal på plats och menar att det är viktigt att invånarna i Kanada känner sig trygga i samhället.

”Vi borde kunna känna oss säkra när vi rör oss i våra städer och samhällen. Vi följer situationen noga och kommer att fortsätta att arbeta med rättsväsendet i landet för att försäkra alla kanadensares skydd och säkerhet”.

Torontos borgmästare John Tory talade på polisens pressträff.

– Vi har inte mycket detaljer, men vi vet att människor förlorat sina liv. Vi tänker på de drabbade och deras familjer och vänner, säger han.

– Jag vill försäkra alla att staden är i säkra händer.

John Tory påpekar att Toronto ses som en välkomnande stad.

– Jag hoppas att vi som stad ska påminna oss själva att vi beundras runt om i världen för vår öppenhet.

Publicerad:

LÄS VIDARE