Vad innebär livstids fängelse för Madsen?

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen har dömts till livstids fängelse för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen har dömts till livstids fängelse för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Arkivbild.

Ubåtsbyggaren Peter Madsen har dömts till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han kommer att överklaga domen.

Här går vi igenom vad livstids fängelse och förvar innebär, samt vad som sker vid ett överklagande.

Vad innebär livstids fängelse i Danmark?

Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste tio åren att dömas till livstids fängelse i Danmark. I praktiken – precis som i Sverige – tidsbegränsas ett livstidsstraff förr eller senare. I Danmark kan det ske först efter tolv år. Just nu avtjänar 25 personer ett livstidsstraff i någon av den danska kriminalvårdens institutioner. En man som är dömd för ett dubbelmord på Amager strand utanför Köpenhamn 1984 är den person som i nuläget suttit längst tid (34 år) som livstidsdömd i landet, enligt danska TV2. Det finns ingen statistik över kortast tid som en livstidsdömd har suttit, men genomsnittstiden för de 17 personer som under åren 1984–2011 släpptes fria var knappt 17 år i fängelse.

Vad innebär förvaring?

Påföljden förvaring kan fortfarande bli aktuell, eftersom Peter Madsen har bestämt sig för att överklaga dagens dom till högre instans. Förvaring är i teorin ett tidsobestämt straff för de brottslingar som anses vara särskilt farliga för sin omgivning. Just nu sitter 67 personer i förvaring. Efter tre år prövar en psykiatriker om en förvaringsdömd kan skrivas ut. Därefter ska detta prövas varje år. Det slutgiltiga beslutet om en person ska skrivas ut på prov fattas av en domstol. Förra året uppgav den danska kriminalvården att den person som suttit längst i förvar har gjort det i 21,5 år, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Enligt undersökning av anstalten Herstedvester, där de flesta som döms till förvaring sitter, uppgick den avtjänade tiden för en förvaringsdömd som släpptes fri åren 2007–2011 till i genomsnitt 14 år och 7 månader.

Vilken är nästa möjliga rättsinstans?

Peter Madsen och hans advokat Betina Hald Engmark har alltså bestämt sig för att överklaga dagens dom. Nästa instans som kan ta upp fallet är Østre landsrett (motsvarande svensk hovrätt). Där består rätten av tre domare och tre lekmän. För fällande dom ska fyra av sex ledamöter anse att Peter Madsen är skyldig.

Publicerad:

LÄS VIDARE