Sju förundersökningar pågår om gruppvåldtäkt

avJoachim Kerpner, Kerstin Weigl, Alice Staaf

Publicerad:
Uppdaterad:

En rad misstänkta gruppvåldtäkter har väckt uppmärksamhet i Sverige sedan i september förra året.

Minst sju förundersökningar pågår, och i veckan inleds en rättegång i Kalmar.

Flera utpekade gärningsmän är tonåringar. Det yngsta offret är 14 år.

Foto: KRISTER HANSSON
Häktningsförhandling i gruppvåldtäktsmål i Malmö tingsrätt.

De misstänkta gärningsmännens låga ålder stämmer med det vår granskning avslöjar om gruppvåldtäkter:

 • De flesta är tonåringar.

 • Offren är ofta under 15 år.

Den senaste månaden har dessutom tre olika domar avkunnats, där totalt sex tonåringar – tre 18-åringar, två 17-åringar och en 16-åring – dömts för gruppvåldtäkt. Domarna har inte vunnit laga kraft än.

Aktuella fall:

Foto: GRAFIK: FREDRIK PERSSON
 • Borlänge - 27 april 2018

Status: Förundersökning pågår

En kvinna larmade polisen klockan 03.24 att han hon blivit gruppvåldtagen av fyra eller fem gärningsmän, alla 18 och 25 år. Händelsen ska ha skett i Liljeqvistska parken i centrala Borlänge.

 • Kristianstad - 16 mars 2018

Status: Förundersökning pågår

En misstänkt gruppvåldtäkt ska ha skett på morgonen, i centrala Kristianstad. Offret, en kvinna i 25-årsåldern, sade till polisen att det kan ha varit flera gärningsmän.

 • Husby, Stockholm – 10 februari 2018

Status: Förundersökning pågår

Flera män ska ha gruppvåldtagit en minderårig flicka i Husby utanför Stockholm. Övergreppen ska ha skett i samband med en fest i en lägenhet.

 • Lindängen, Malmö – 2 februari 2018

Status: Förundersökning pågår

Flera tonårspojkar misstänktes inledningsvis för att sent på kvällen ha gruppvåldtagit en kvinna i en samlingslokal i Lindängen i Malmö. En 15-årig och en 16-årig pojke häktades i början av mars, misstänkta för grov våldtäkt. Som flest var sju pojkar i åldrarna 13 till 16 år misstänkta för delaktighet.

Kammaråklagare Kristina Amilon räknar med att fatta beslut om åtal i mitten av maj. I dagsläget är bara en 15-åring misstänkt för grov våldtäkt i utredningen. Han är inte längre häktad:

- Jag kan bara visa att en misstänkt begått gärningen. Övriga sex är avförda, säger Amilon.

 • Sundsvall – 27 januari 2018

Status: Förundersökning pågår

Den 27 januari mellan klockan 03.00 och 03.30 ska en 35-årig kvinna ha blivit överfallen och våldtagen av två män på Köpmangatan i centrala Sundsvall. Hon polisanmälde och berättade själv om händelsen i ett Facebook-inlägg. Två vittnen skrämde i väg männen, enligt kvinnan. Hon vädjade till fler vittnen att kontakta polisen.

- Vi har gjort en omfattande utredning, kartlagt tider och vilka som rört sig i området. Men vi har vaga signalementsuppgifter, och inga misstänkta i dagsläget, säger kriminalinspektör Veronica Andersson.

 • Halmstad - 27 januari 2018

Status: Dömda, ej laga kraft

Två 18-åriga män gruppvåldtog en kvinna på en hotelltoalett i Halmstad. Kvinnan var i en särskilt utsatt situation, kraftigt berusad och påverkad av narkotika. Halmstad tingsrätt dömde i april 2018 männen till två års fängelse för grov våldtäkt. Domen har ännu inte vunnit laga kraft. Sista dag för överklagande är 8 maj.

 • Västervik – 30 januari 2018

Status: Åtal väckt

Två unga män, 16 och 19 år gamla, har åtalats för gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka den 30 januari i Västervik. Händelsen inträffade kvällstid i Lidhemsskolan, efter skoltid. Brottsrubriceringen är grov våldtäkt mot barn. Kalmar tingsrätt inleder förhandling den 9 maj.

 • Sofielund, Malmö – 16 december 2017

Status: Förundersökning pågår

En 17-årig flicka ska ha blivit överfallen av flera okända män och våldtagen vid en lekplats på Hasselgatan nattetid. Flickan var lindrigt skadad efter händelsen. Det misstänkta brottet rubriceras som grov våldtäkt. ”Vi utreder det som att det är mer än en gärningsperson”, säger kammaråklagare Lena Körner.

 • Täby - 2 december 2017

Status: Dömda, ej laga kraft

Under en fest våldtog två unga män, 17 och 18 år gamla, en jämnårig flicka. Gärningsmännen filmade och sände övergreppet via Snapchat. De dömdes för grov våldtäkt av Svea hovrätt i april 2018 , den yngre till 11 månader sluten ungdomsvård, den äldre till 2 års fängelse . Domen vinner laga kraft 11 maj, om den inte överklagas till Högsta domstolen.

 • Södervärn, Malmö – 15 november 2017

Status: Förundersökning pågår

Flera män ska ha våldtagit en vuxen kvinna på Sigtunagatan nattetid. Gärningsmännen var okända för kvinnan. Två platser spärrades av, en vid Södervärnsskolan, den andra vid Södervärns busstation.

 • Kalmar - 10 september 2017

Status: Dömda, ej laga kraft

Två pojkar, 16 och 17 år, våldtog en kvinna som var på väg hem från en fest. De dömdes för grov våldtäkt av Kalmar tingsrätt i april, till 11 respektive 14 månader sluten ungdomsvård. Domen kan komma att överklagas.

 • Fittja – 14 augusti 2016

Status: Friade, ej laga kraft

En gruppvåldtäkt ska ha inträffat i en trappuppgång till ett hus i Fittja, utanför Stockholm. Uppemot 20 män ska ha befunnit sig på platsen när våldtäkten ägde rum, enligt kvinnan. Sperma från tre personer hittades på kvinnans kläder, och de åtalades för grov våldtäkt. Ytterligare två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt. Utredningen fick kritik, det tog ett år innan polisen gjorde en teknisk undersökning av brottsplatsen. Södertörns tingsrätt friade alla åtalade i december 2017. Åklagaren och målsägandebiträdet har fått anstånd till 23 maj med sina överklaganden till Svea hovrätt.

Så har våldtäktslagstiftningen förändrats 00:42
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM