Åklagare vill se fängelse för äktenskapstvång

avTT

Foto: Claudio Bresciani
Tre personer står åtalade för äktenskapstvång sedan de skrivit ett äktenskapskontrakt för en 15-årig flicka. Åklagaren yrkar på fängelsestraff.

På onsdagen kommer domen i ett principiellt viktigt fall i Värmlands tingsrätt. Tre personer står åtalade för äktenskapstvång sedan de skrivit ett äktenskapskontrakt för en 15-årig flicka. Åklagaren yrkar på fängelsestraff.

De åtalade är ett muslimskt föräldrapar från Syrien.

De misstänks ha gift bort sin 15-åriga dotter mot hennes vilja.

Också den tio år äldre brudgummen står inför rätta för äktenskapstvång.

Ingen av de åtalade förnekar de faktiska omständigheterna. En shejk har, på föräldrarnas uppdrag och utan flickans medgivande i Sverige, skrivit ett äktenskapskontrakt mellan den 15-åriga dottern och den tio år äldre mannen.

Som en förlovning

Men sedan går åsikterna isär. Föräldrarna menar att kontraktet kan brytas av bägge parter om det inte passar.

– Det har innebörden av att de förlovat sig, säger pappans advokat Lars Solvik till P4 Värmland.

Flickan, å sin sida, hävdar att hon genom kontraktet har blivit bortgift. Som en följd av händelsen larmade flickan polisen som hjälpte henne att komma bort från hemmet. Flickan blev omhändertagen av sociala myndigheter och har sedan dess levt åtskild från familjen. I rättegången vittnade hon via länk.

– Jag vill bestämma om mitt liv själv, förklarade hon inför rätten.

Frågan som rätten har att ta ställning till är betydelsen av kontraktet.

Vanlig bortförklaring

– Min erfarenhet är att sedan vi införde lagen om barnäktenskap och tvångsäktenskap har gärningsmännen blivit duktigare på att hitta på bortförklaringar. En vanlig bortförklaring är att beskriva kontraktet som en förlovning när man inte kommer på något bättre, säger Devin Rexvid, forskare om hedersvåld.

Rexvid menar att det är avgörande vad som står i själv kontraktet. Det aktuella kontraktet har överskriften "Äktenskapskontrakt enligt islamsk lag" och i texten står bland annat "att de båda parterna äger rättslig handlingsförmåga att ingå äktenskap" och sedan följer bland annat överenskommelsen om en så kallade brudgåva.

– Det här är ett äktenskapsbevis. Definitivt, säger Devin Rexvid.

– Jag menar att kontraktet har fått förödande konsekvenser för flickan. Själv säger hon att hon nu betraktas som gift, säger kammaråklagare Pia Hammar.

Yrkar på fängelse

Vid slutpläderingen yrkade Hammar på fängelsestraff för de tre åtalade.

– Det finns inga prejudikat från Högsta domstolen (HD) om straffvärdet. Jag lämnar det till tingsrätten att bedöma hur långt straffet ska vara, säger Pia Hammar.

Det är möjligt att ärendet kan vandra hela vägen upp till HD då det fortfarande saknas prejudicerande domar för den nya lag som infördes i Sverige 2014. Det här fallet handlar om ett kontrakt skrivet i Sverige. De flesta av de fåtal fall som prövats i domstolar tidigare handlar om äktenskap som ingåtts utomlands.