Kvinna protesterade mot dödsskjutningar – blev påkörd av polisbil

avEbba Thornéus

NYHETER

En kvinna som deltog i protesterna mot dödsskjutningen av Stephon Clark under lördagskvällen blev påkörd av en polisbil och skadades lindrigt.

På en film syns hur polisbilen ökar farten och sedan kör rakt på kvinnan.

”Om jag gjort samma sak hade jag blivit gripen. Detta är att ignorera människoliv”, säger kvinnan vid namn Wanda Cleveland till New York Daily News.

Händelsen inträffade vid 21-tiden lokal tid på lördagen i samband med flera timmar långa protester mot dödsskjutningen av den 22-årige svarta mannen Stephon Clark i hans trädgård Sacramento, Kalifornien, för två veckor sedan.

I samband med protesterna blev en kvinna påkörd av en polisbil.

På en mobilfilm syns hur polisbilen först sakta men sedan med ökad fart kör på kvinnan som står med ett plakat framför bilen.

Polisbilen ska efter påkörningen ha lämnat platsen utan att stanna och titta hur kvinnan mådde.

”Bilen bara körde på. Det var en smitningsolycka”, säger Guy Danilowitz från The National Lawyers Guild och som filmade händelsen till New York Daily News.

– Utifrån min bedömning så skadades hon ganska illa.

Foto: ELIJAH NOUVELAGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYR N
Kvinnan vårdas efter att ha blivit påkörd av en polisbil.

Vittne: Lämnade henne att dö

En annan kvinna hörs i en annan film, som tidningen återger, konstatera följande:

”De stannade inte ens utan bara körde på och lämnande henne att dö, precis som Stephon”.

Kvinnan som blev påkörd klarade sig dock med lindriga skador och fick lämna sjukhuset strax efter midnatt. Hon har identifierats som Wanda Cleveland.

”Om jag hade gjort samma sak hade jag blivit gripen. Detta är att ignorera mänskligt liv”, säger hon efter utskrivningen till New York Daily News.

Polisen: De skadade bilen

Sacramentopolisens talesperson Shaun Hampton säger till tidningen att före kraschen omringade ”vandaler” polisfordonet och började slå och sparka på det. Polisbilen som körde på kvinnan ska även ha kört i ”låg fart”, enligt honom.

I stället la han skulden på demonstranterna som skadade fordonet.

”Bilen fick repor, bucklor och ett krossat bakfönster. Skadorna på fordonet var inte ett resultat av kollisionen utan orsakades av vandalerna”, säger han till tidningen.

Lokalpolisen kommer att henomföra en intern granskning, medan delstatspolisen kommer att undersöka kollisionen.

Misstog mobil för pistol

Det var för drygt två veckor sedan som den obeväpnade 22-årige tvåbarnspappan Stephon Clark sköts ihjäl i sin egen trädgård i Sacramento.

Polisen misstänkte Clark för inbrottsförsök och följde efter honom hem. I samband med det misstog poliserna Clarks mobiltelefon för ett vapen – och avlossade 20 skott, vilket polisens egen film av dödsskjutningen visar.

En obduktion visade senare att Stephon Clark träffades av åtta skott, varav sex i ryggen och ett i nacken.

De senaste åren har flera fall inträffat där amerikansk polis skjutit ihjäl obeväpnade svarta män, vilket lett till flera omfattande protester i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Cleveland