Strejken är avblåst

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hann bara vara i en timme innan parterna enades

Facket och arbetsgivarna hade suttit i sista minuten-förhandlingar men kunde ändå inte komma överens.

Strax efter klockan 13 avblåstes strejken.

– Det är en stor seger för anställningstryggheten och för våra medlemmar, säger Lars Lindgren, förbundsordförande Transportarbetareförbundet.

Biltrafikens arbetsgivareförbund och Transport enades om ett nytt avtal knappt en timme efter det att strejken utbrutit.

– Det är en stor seger för anställningstryggheten och för våra medlemmar, säger Lars Lindgren, förbundsordförande Transportarbetareförbundet i ett pressmeddelande.

”Väldigt nöjda”

De båda parterna hade sent i natt kommit överens om lönerna men strandat när det kom till bemanningen. På morgonen återupptogs förhandlingarna Svenskt näringslivs kontor på Storgatan i Stockholm och pågick in i det sista. Trots det blev det strejk klockan 12.00.

– Det hann bryta ut, terminalerna stängde och lastbilarna fick vända. Vi fick rapporter runt om i landet om att det var stilla helt enkelt, säger Gabriel Dahlander, presskontakt på Transport till Aftonbladet.

Det nya avtalet innebär en stärkt förhandlingsordning vid användandet av bemanningsföretag. Även en partsgemensam arbetsgrupp ska inrättas för att se över konkurrensneutraliteten i åkeribranschen.

– Jag är väldigt nöjd med avtalet. Nu får vi äntligen de verktyg vi behöver för att gemensamt städa upp i branschen, säger Lars Lindgren i ett pressmeddelande.

Återgå i arbete

På Schenkers lastterminal i Spånga hann arbetarna gå ut genom grindarna för att på uppmaning från facket bege sig till arbetsförmedlingen och skriva in sig, inför den lockout som väntades. Enligt fredsplikten måste de nu i stället bege sig skyndsamt tillbaka till jobbet. Transport kommer att skicka ut 15-16 000 sms till alla som jobbar på terminaler och åkerier runt om i landet.

– Även om konflikten bara varade i en timme så är det bra att skicka ut en signal till arbetsgivarna att även om LO ger upp så gör fan inte Transport det, säger Christer Norfall, ombud på Transport i Stockholm och strejkvakt utanför Schenkers lastterminal i Spånga till Aftonbladets reporter på plats.

Han hade förberett sig på en utdragen strid.

– Jag hoppas att våra krav blev uppfyllda, att det blev en lösning på bemanningssidan och att vi får de lönekrav vi har ställt, säger Norfall.

Varslet för mertids- och övertidsarbete för miljöarbetarna och bevakningspersonalen ligger dock fast och den utlöstes också i dag klockan 12.00.

Aftonbladet har sökt Biltrafikens arbetsgivareförbunds vd Peter Jeppsson för en kommentar.

Texten uppdateras.

Publicerad: