Hotade på nätet – dömd i tingsrätten

Publicerad:
Uppdaterad:
Rättegång mot mannen som hotade Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.
Foto: Jerker Ivarsson
Rättegång mot mannen som hotade Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

NYHETER

Den 41-årige väktaren läste en text om moskéer i Aftonbladet – och hotade författaren, ledarskribenten Anders Lindberg, till livet.

I dag dömdes han för olaga hot.

I ett mejl som skickades från 41-åringens dator i september i fjol till ledarskribenten Anders Lindberg på Aftonbladet står det bland annat:

"Du är en måltavla. Om du verkligen bor i den lilla stuga på [Anders Lindbergs hemadress] som du är skriven på är det ju märkligt att ingen har släckt ditt usla liv redan."

Mannen hade just läst en text om moskébyggen, skriven av Anders Lindberg och bestämde sig för att kontakta honom. Han skrev även:  "Det jag mest kommer att bry mig om i framtiden, näst efter mina närståendes vällevnad, är att sådana som du går en skräckfylld död till mötes".

Erkände i förhör

Trots att 41-åringen använt sig av anonymiseringstjänsten Tor kunde Aftonbladets it-avdelning spåra hans ip-adress. När mannen hämtades in till förhör erkände han direkt.

– Det var ett misstag, jag ångrar mig, sa mannen då.

41-åringen ställdes inför domstol, åtalad för olaga hot, alternativt ofredande. Åklagare Agneta Klinga har yrkat att mannen ska dömas till villkorligt fängelse och böter.

Klockan 11 i dag meddelades domen i Gävle tingsätt:

41-åringen döms för olaga hot till 100 dagsböter à 250 kronor.

I domen står det bland annat:

"Det har varit fråga om dödshot vilket tingsrätten ser allvarligt på och det kan tala för att bedöma straffvärdet som motsvarande ett kortare fängelsestraff. Dock har hoten framförts genom ett skriftligt meddelande och uppenbart i affekt. Tingsrätten finner att omständigheterna är sådana att påföljden kan stanna vid ett kraftigt bötesstraff."

Publicerad: