I Almedalen för att slåss för Lisa

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:
Mirijam Johansson har engagerat sig i fallet Lisa, i fredags överlämnade hon en namninsamling till Botkyrka kommun för att hon ska få komma tillbaka till sina morföräldrar.
Foto: Carolina Byrmo
Mirijam Johansson har engagerat sig i fallet Lisa, i fredags överlämnade hon en namninsamling till Botkyrka kommun för att hon ska få komma tillbaka till sina morföräldrar.

Mirijam Johansson reser till Almedalen, för att ta strid i fallet "Lisa".

Efter Aftonbladets artiklar växer protesterna snabbt.

– Människor kokar, säger hon.

Namninsamlingen har fördubblats på några dagar, på onsdagseftermiddagen hade 12 302 hade skrivit på. Flera har anmält Botkyrka kommuns agerande till Socialstyrelsen.

– Ungefär tjugo olika personer, säger Mirijam Johansson.

Själv skjuter hon upp sommarledigheten och reser på vinst och förlust till Almedalen för att försöka påverka makthavare i alla läger.

Flyttades trots protester

Starten på hennes engagemang var Aftonbladetartikeln i januari om Lisa, som elva månader gammal såg sin mamma Clara mördas med 40 knivhugg. Efter tre år hos mormor Gabrielle och morfar Fredrik flyttades hon till ett annat familjehem och blev kvar, trots flera psykologers protester.

– Jag blev så fruktansvärt upprörd, säger Mirijam Johansson. Barnens rättsliga ställning måste stärkas och barnkonventionen bli lag. En pappa som mördat mamma ska inte kunna styra barnets liv. Den här pappan har motsatt sig att Lisa bor hos mormor och morfar.

Har fortfarande vårdnaden

Flickan - som Aftonbladet valt att kalla Lisa - är nu fem år. Fyra år efter mordet är pappa enligt folkbokföringen fortfarande vårdnadshavare. Trots att Socialstyrelsen anser att vårdnadsfrågan ska tas till domstol, när en förälder dödat den andra.

I fredags överlämnade Mirijam Johansson namninsamlingen till socialnämndens ordförande Mats Einarsson (V). Han ville då varken bekräfta eller dementera att ärendet Lisa existerar.

Enligt en dom från 2010 är det av "yttersta vikt" att Lisa få bo med morföräldrarna. Läs hela domen här.

Följande har hänt:

• 2009 mördas Clara med 40 knivhugg hemma hos expojkvännen Kenan Capanoglu. Då ettåriga Lisa är med. Samma dag körs flickan till mormor och morfar, där hon redan bor.

• Lisa familjehemplaceras hos mormor Gabrielle och morfar Fredrik. I två domar fastslås att det är av "yttersta vikt" att barnet bor hos dem. Socialtjänsten inspekterar de kommande åren regelbundet, ingen kritik framförs.

• Förra året har familjen det besvärligt sedan mormor råkat ut för två bilolyckor. En orosanmälan om Lisa leder till ett oförberett omhändertagande. Flera psykologer protesterar, "... ett gränslöst övergrepp som får betecknas som grund för trauma", skriver en.

• Anmälningarna mor Fredrik och Gabrielle leder inte till någon åtgärd. Socialtjänsten utreder dock, och anmärker i sak att huset är kallt, en toalett saknar handfat, familjen har skulder de betalar av på och familjen har fortfarande sorg efter Clara.

• NU: Ingen särskild vårdnadshavare har utsetts för Lisa, fyra år efter mordet. Lisa får träffa mormor och morfar med övervakning, två timmar var fjortonde dag

Publicerad: