Närkamp om skatter och jobb

avElisabeth Marmorstein

Aftonbladet kartlägger taktiken i partiledardebatten

1 av 5 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Fredrik Reinfeldt (M), Göran Hägglund (Kd), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (Fp).

Skattechock mot slöseriattack.

I kväll drabbar de åtta partiledarna samman i höstens enda tv-debatt.

Attackerna kommer handla om jobben – och om vem som är bäst på att leda Sverige.

Temperaturen i svensk politik har skruvats upp rejält de senaste veckorna. Med två år kvar till nästa val haglar attackerna mellan alliansen och de rödgröna som om det vore brinnande valrörelse.

De åtta partiledarna har noga studerat motståndarens förslag inför kvällens drabbning. Och riktar som alltid in sig på de svagaste punkterna.

I går tjuvstartade alliansen med en fika för att fira att det är sex år sedan de tillträdde första gången. De presenterade också en uträkning från finansdepartementet som visar att 15 000 ungdomar skulle förlora jobbet med Socialdemokraternas höjda arbetsgivaravgifter och höjda krogmoms.

Den uträkningen dyker garanterat upp i kväll.

Alliansen kommer också vilja hamra in att Löfvens affärsplan blev en "skattechock”.

Både FP-ledaren Jan Björklund och centerns Annie Lööf vill försöka slå hål på Löfvens image som näringslivets bäste vän.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tänker också försöka slå fast att Löfvens första budget är mycket lik företrädaren Håkan Juholts dito. Av den utlovade S-förnyelsen blev det ingenting, enligt statsministern.

Attackerar om jobben

Får Stefan Löfven som han vill kommer Anders Borgs ovanligt generösa reformutrymme på 23 miljarder att hamna i strålkastarljuset. Det är knappast en högoddsare att S-ledaren vill hamra in att Borg öppnat plånboken för att göra småpartierna i alliansen nöjda och rädda regeringen.
Lika väntat är en attack från S om regeringens jobbpolitik. Där får Löfven eldunderstöd av både V och MP. Konstateranden som "verkligheten håller på att springa ikapp regeringen" finns med i S-ledarens taktik.

Även de sjunkande resultaten i skolan kommer bli ett rödgrönt slagträ i debatten, enligt Aftonbladets källor.

SD står ensamma

För ett år sedan vägrade dåvarande S-ledaren Håkan Juholt att delta i höstdebatten eftersom han skulle stå på samma sida som SD-ledaren Jimmie Åkesson i tv-studion. Det struntar Löfven i så länge han kan markera avstånd mot Sverigedemokraterna. Klart är att SD kommer stå ensamma med sitt fokus på begränsad invandring. Enligt partiets budget går det att spara 11,7 miljarder nästa år på att minska asyl- och anhöriginvandringen med 45 procent.