Nyheter

Nytt indiskt lagförslag: kastrera våldtäktsmän

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Efter den våldtagna 23-åriga studentens dag har landet påbörjat en ny lagstiftning

Gruppvåldtäkten som tog livet av en 23-årig student har skapat landsomfattande vrede i Indien.

Nu vill landets beslutsfattare skärpa lagarna.

Våldtäktsmän ska kastreras och låsas in i 30 år.

Tidigt på söndagsmorgonen kremerades den 23-åriga studenten som dog efter att ha gruppvåldtagits på en buss, brutalt misshandlats med ett järnrör och sedan kastats av bussen i farten.

I nästan två veckor kämpade hon för sitt liv efter att ha drabbats av svåra inre skador efter våldtäkten och misshandeln. Trots att hon flögs till Singapore för specialistvård gick inte hennes liv att rädda – 04.45, lokal tid, den 29 december dog hon.

Enorma protester

Hennes öde har skapat landsomfattande protester sedan det brutala dådet den 16 december.

Tusentals människor har varje dag samlats på gatorna för att protestera och kräva bättre skydd för kvinnor som är svårt utsatta i Indien.

Nu har landets kongress lämnat ifrån sig ett förslag på ny lagstiftning.

I förslaget står bland annat att dömda våldtäktsmän ska straffas med upp till 30 års fängelse. Dessutom ska våldtäktsfall snabbehandlas i rätten och en dom ska fattas inom tre månader enligt det nya lagförslaget, skriver Times of India.

Kemisk kastrering

I lagen som nu ska skickas för beredning kan det också läggas till att våldtäktsdöma ska genomgå kemisk kastrering i särskilda fall.

Sedan tidigare har Indiens styrande lovat att de som döms för våldtäkt ska hängas ut offentligt – namn, adress och bild ska publiceras på officiella hemsidor.

Samtidigt kommer fler larm om grova våldtäkter från landet, i Calcutta, ska en kvinna ska ha våldtagits och mördats av sex män, men det har inte hunnit påbörjas någon utredning där, skriver TT.

 Och under dagen krävde också människorättsorganisationen Human Rights Watch att landet upphörde med en undersökningsmetod av våldtäktsoffer som kallas ”finger testet”, skriver Times of India.

Riskerar att dömas till döden

Den kritiserade metoden innebär att en läkare för upp sina fingrar i offrets vagina för att kontrollera töjbarheten och på det sättet uppges det gå att avgöra om hon ”har för vana att ha samlag”.

Den USA-baserade människorättsorganisationen betecknar metoden som ovärdig och ovetenskaplig, skriver TT.

De sex män som våldtog den 23-åriga studenten som planerade sitt bröllop riskerar att dömas till döden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien–Wales i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: